Beeld van Ramses II gevonden

GIZEH, 5 AUG. Bij opgravingen in Gizeh (Egypte) is een granieten beeld gevonden van Ramses II, een van de beroemdste farao's van Egypte. Het is de eerste keer dat er op deze plaats een beeld van Ramses II is opgegraven. De piramides in Gizeh zijn dertien eeuwen ouder dan de regeerperiode van Ramses II. Dat heeft een woordvoerder van de Hoge Raad van de Egyptische Oudheden gisteren bekend gemaakt.

Het standbeeld werd bij toeval gevonden tijdens schoonmaakwerkzaamheden aan de piramide van Mycerinos, de kleinste van de drie piramides van Gizeh. Het beeldhouwwerk, 3,4 meter hoog en gemaakt van rose graniet, stelt twee personen voor: een koning en een god. Onderzoekers veronderstellen dat het ene beeld Ramses II voorstelt en het andere de zonnegod Re. De makers hebben het standbeeld niet en het bevat geen inscripties.

De piramides in Gizeh werden gebouwd in de periode van 2613 tot 2494 voor Christus. Ramses regeerde over Egypte van 1298 tot 1235 voor Christus. Hij werd beroemd om zijn lange regeerperiode van 67 jaar, om zijn militaire successen en om de grote bouwwerken die hij liet maken. Hij bouwde meer monumenten en beeldhouwerken dan andere farao's ooit hebben gedaan. In Abu Simbel, in het zuiden van Egypte, bouwde hij grote tempels voor de zonnegod Re met kolossale beelden van hemzelf en zijn favoriete koningin Nefertari. (AP, AFP, REUTER)