Basketbalmiljonairs verslaan Joegoslavië in fletse eindstrijd

ROTTERDAM, 5 AUG. Het Amerikaanse basketbalteam heeft zaterdag zoals verwacht de olympische titel in de wacht gesleept. De profs uit de NBA versloegen in de finale Joegoslavië met 95-69. Litouwen won de bronzen medaille door Australië met 80-74 te verslaan.

Dream Team III kon ook in zijn laatste duel niet schitteren ten overstaan van het enthousiaste thuispubliek, dat de verwende helden de afgelopen twee weken met gemengde gevoelens gadesloeg. De Amerikanen vormden geen team, maar een groep van twaalf egotrippers. Bondscoach Lenny Wilkens noemde, een beetje ongeloofwaardig, verzachtende omstandigheden voor de teleurstellende basketbalshow. “Het verschil met de rest van de wereld wordt kleiner. Over vier jaar in Sydney zal het moeilijk zijn om goud te winnen.”

De realiteit was dat de Amerikaanse miljonairs na tien maanden competitie weigerden om zich serieus voor te bereiden op Atlanta. Voor het twaalftal betekende het olympisch toernooi een betaalde vakantie met vrouw en kinderen. Twaalf suites in het Omni Hotel, de veiligste plek in Atlanta. Twaalf geblindeerde limousines. Twaalf bankrekeningen van acht, soms negen cijfers.

De twaalf sterren speelden in de aanloop naar de Spelen vijf oefenwedstrijdjes om de kas van de Amerikaanse basketbalbond te spekken. Ze trainden een half uur per dag en golfden vijf uur per dag. In Atlanta kwam de gebrekkige voorbereiding aan het licht. Amusement en flitsend spel bleven achterwege.

Tegen Joegoslavië kwam de ploeg laat op gang. Pas in de loop van de tweede helft werden de Oosteuropeanen onder de voet gelopen. David Robinson werd topscorer met 28 punten. Reggie Miller kwam tot een puntentotaal van twintig.

Een opstootje tussen beide ploegen werd in de kiem gesmoord en kon de amusementswaarde in het Georgia Dome niet verhogen. Divac en Malone gingen elkaar te lijf, waarna Miller en Barkley zich dreigend voor de Joegoslavische bank opstelden. Het was een van de spaarzame emotionele momenten in een finale waarvan de winnaar vooraf vaststond.