Atletiek

Marko Koers hield in Atlanta de eer van de Nederlandse atletiek nog een beetje hoog door in de finale van de 1.500 meter op de zevende plaats te eindigen. Hij versloeg in de laatste meters de Tunesiër Hakimi en Suleiman uit Qatar. De 23-jarige Koers was tevreden met zijn resultaat.

“Het is voor het eerst dat ik in zo'n belangrijke race kon meekomen.” Hij had er dan ook geen spijt van dat hij de 800 meter voor de 1.500 meter had laten schieten. “Op de 800 meter kom ik nog tekort.”

Koers liep in de finale 'zuinig' door steeds aan de binnenkant te blijven. In de laatste 400 meter werd het deelnemersveld uit elkaar getrokken. Vlak voor het ingaan van de laatste ronde viel één van de favorieten, de Marokkaan El Guerrouj, nadat hij op de voet van Nouredinne Morceli was gestapt.

Koers kon de vallende atleet maar net ontwijken. “Ik moest me helemaal draaien”, aldus de Nederlander. “Je moet altijd op je hoede blijven.” Wereldrecordhouder Morceli won de wedstrijd.

Bij de vrouwen behaalde Svetlana Masterkova op indrukwekkende wijze haar tweede titel. De Russin liep op het laatste rechte eind bij iedereen weg. De Britse Kelly Holmes dacht met een offensieve strijdwijze succes te boeken. Zij stortte echter in en werd slechts elfde. Eerder had Masterkova op de 800 meter Ellen van Langen opgevolgd als olympisch kampioen.

    • Hans Klippus