Arrestaties na marsen neo-nazi's

BONN, 5 AUG. De Duitse politie heeft dit weekeinde rond de honderd neo-nazi's gearresteerd die optochten hielden ter nagedachtenis van Rudolf Hess, de voormalige rechterhand van Adolf Hitler.

De neo-nazi's hadden vooraf toestemming gevraagd om naar aanleiding van de elfde verjaardag van de sterfdag van Hess een hondertal herdenkingsmarsen te houden, maar deze niet gekregen. Bij het opbreken van de illegale marsen arresteerde de politie in Oost-Duitsland 52 personen, in het westelijke deel van Duitsland 40.

In de Noordwestelijke stad Bad Harzburg onderbrak de politie een optocht waarbij vlaggen werden gedragen met daarop het portret van Hess. Een politieagent die op zijn motor reed naast de betogers werd met een stok tegen de grond geslagen. Daarna schopten de extremisten hem en probeerden hem zijn helm af te nemen, waarbij de agent verwondingen opliep aan zijn nek. Daarop werden extra politiemensen ingezet die de mars onderbroken en 23 extremisten arresteerden. De sterfdag van Hess is een jaarlijks terugkerende aanleiding voor de neo-nazi's, op zoek naar een plaats waar zij nazi-vlaggen kunnen tonen en de Hitler-groet brengen, om rellen te veroorzaken. Hess pleegde in 1987 zelfmoord in de Berlijnse Spandau-gevangenis waar hij sinds 1946 verbleef na te zijn veroordeeld voor oorlogsmisdaden. (AP)