ANGELITE

Angelite: Fly, Fly My Sadness (JARO 4197-2). Distr. Choice Music.

Een nieuwe naam voor één van de concurrerende vrouwenkoren die vroeger als Le Mystère des Voix Bulgares zijn verschenen op diverse cd's. Na de drammerige ritme-box op From Bulgaria with Love (140 BPM) krijgt het koor dit keer gezelschap van de 'strotzangers' van Huun-Huur-Tu en de 'gewone' Russische tenor Sergey Starostin. Dat deze combinatie stukken beter werkt, blijkt al in het titel- en openingsstuk, een 'bluesy' traditional met traag slepende snaren, jankerige vraag-en antwoordzang tussen man en vrouw en andere kippevel bevorderende effecten. De 3 strotzangers lanceren krachtige stellingen, de 24 vrouwenstemmen nuanceren die met replieken die soms een Gregoriaanse allure hebben. Het stuk eindigt met een stemmige melodica-solo van componist Mikhail Alperin die ook de andere stukken arrangeerde. Het door improvisatie ontstane 'Wave' is het vocale equivalent van het moderne massaballet dat men soms waarneemt op sporttribunes.