Agassi eert vader met triomf in tennisfinale

ROTTERDAM, 5 AUG. Andre Agassi heeft het olympisch tennistoernooi gewonnen. De 26-jarige Amerikaan versloeg in de finale de Spanjaard Sergi Bruguera in drie sets: 6-2 6-3 6-1. Agassi is, na de Zwitser Marc Rosset, de tweede tennisser die een gouden medaille in het enkelspel heeft gewonnen.

Andre Agassi heeft de olympische droom van zijn vader Mike vervuld. De 65-jarige keek zaterdag langs de kant toe. Emanoul Aghassi bokste in 1948 op de Spelen van Londen als bantamgewicht. Op de dag van zijn eerste gevecht werd hij ziek. Vier jaar later verscheen hij als vedergewicht in de olympische ring van Helsinki. Toen ging hij in de eerste ronde knock-out.

Het waren de grootste teleurstellingen uit de sportieve loopbaan van Aghassi, die destijds voor Iran uitkwam. In 1952 vluchtte hij met zijn gezin naar de Verenigde Staten uit vrees voor de bloedige gevechten tussen Turken en Armeniërs. Engels sprak hij niet. Hij won in de jaren vijftig wel drie erkende bokstitels in Chicago.

Tennis ontdekte Mike Agassi in Las Vegas, waar hij een baantje vond als kelner en uitsmijter in een casino. Het was het spel voor de geslaagden, de rijken in het leven. Vanaf dat moment ging Andre tennissen. Hij bleekte zijn zwarte haar om zijn Iraanse nationaliteit te verbergen. Mike drilde de jongste Agassi dag in dag uit.

Op twaalfjarige leeftijd werd Andre door zijn vader op de Bollettieri Academy in Florida gestationeerd. Andre deelde daar een kamer met Jim Courier, verging van heimwee, sloeg dozijnen rackets kapot op de cementen banen, maar werd de beste tennisser die Bollettieri onde zijn hoede kreeg. Hij wilde zich bewijzen tegenover de wereld.

De verhoudingen tussen vader en zoon zijn lange tijd slecht geweest. Nadat Andre in 1992 Wimbledon won in vijf sets, vertelde zijn vader dat het ook in vier sets had gekund. Een compliment kwam niet over zijn lippen. Pas vorig jaar - nadat pa een bypass-operatie had ondergaan - verzoende het tweetal zich.

“Dit goud betekent meer voor mijn vader dan voor mij”, sprak Agassi zaterdag na zijn zege. Hij vergeleek het olympisch goud met de grand slams, waarvan hij er drie van de vier (Roland Garros niet) won. “Een grand slam is het hoogste in het tennis. Olympisch goud het hoogste in de sport.”

Agassi beleefde een moeizaame start in het olympisch toernooi van Atlanta. Pas in de eindstrijd bewoog hij zich lichtvoetiger over de baan. “Hij bewaarde zijn beste spel voor de finale”, vertelde de Amerikaanse coach Tom Gullikson na afloop.