Aérospatiale krijgt topman uit eigen bedrijf

PARIJS, 5 AUG. De Franse vliegtuig- en satellietmaker Aérospatiale krijgt een nieuwe president-directeur van binnen het bedrijf. Yves Michot, nu tweede man van de Franse partner in Airbus Industries, wordt de opvolger van Louis Gallois, die aan het hoofd is gesteld van de Franse spoorwegen SNCF.

Michot (54) is een voor de hand liggende en tegelijk verrassende keus. Bij Franse staatsondernemingen van dit belang wordt meestal een van de bekende topmanagers, afkomstig van een ander groot staatsbedrijf of een ministeriële topfunctie benoemd. Dat veroorzaakt vaak een sneeuwbaleffect in die rangen.

In dit geval heeft de regering gekozen voor continuïteit en er de voorkeur aan gegeven geen andere bedrijven te beroven van hun chef.

Het openvallen van de vacature was vooral pijnlijk omdat Aérospatiale op last van de Franse president gewikkeld is in onderhandelingen met Dassault om één Franse vliegtuigproducerende groep te vormen, die op zijn beurt - liefst vanuit een positie van kracht - nauwer kan gaan samenwerken met British Aerospace en DASA.

Het tussen Aérospatiale en Dassault bereikte principie-akkoord moet nog worden omgezet in feiten en daden. Bovendien is omvorming van Airbus tot een echte NV in volle gang. Een buitenstaander zou niet makkelijk op volle snelheid voor Aérospatiale verder kunnen onderhandelen.

Michot daarentegen speelde een sleutelrol in de gesprekken, mede omdat directeur-eigenaar Serge Dassault weigerde met Gallois te praten. Diens promotie naar de SNCF was in dat licht gezien geen toeval. De vraag die men rond de Aérospatiale-benoeming stelt is of Michot de statuur heeft om het personeel van de Franse vliegtuig-industrie met succes door de aanstaande herstructurering te loodsen.