Aanklager: doodstraf voor Chun

SEOUL, 5 AUG. Zuidkoreaanse aanklagers hebben vandaag de doodstraf geëist tegen een voormalige president, Chun Doo Hwan, en levenslange gevangenisstraf tegen zijn opvolger, Roh Tae Woo. Chun en Roh worden beschuldigd van opruiing, verraad en omkoping.

De procureur-generaal, Kim Sang Hee, zei tegen het gerechtshof dat Chun en Roh zwaar moeten worden gestraft opdat “deze rechtszaak zal dienen als een historische mijlpaal door te tonen dat in dit land wetten en rechtvaardigheid regeren”.

Chun (64) en Roh (63) zouden betrokken zijn bij een militaire staatsgreep in 1979 en het neerslaan van een pro-democratiseringsopstand in 1980 in de zuidelijke stad Kwanju. Na de moord op de autoritair regerende president Park, in oktober 1979, werd een interim-president aangesteld die door legerofficieren enkele maanden later werd afgezet. Naar altijd is aangenomen - maar nooit bewezen - was Chun Doo Hwan het brein achter de coup en werd hij geholpen door zijn klasgenoot op de militaire academie, Roh Tae Woo. In de lente van 1980 trok Chun alle macht aan zich en in mei van dat jaar liet hij een volksopstand in de zuidelijke stad Kwangju neerslaan. Volgens de officiële Zuidkoreaanse tellingen kwamen er bij het bloedbad ongeveer tweehonderd mensen om het leven. Volgens inwoners van Kwanju ligt het werkelijke aantal doden veel hoger. In 1987 liet Chun democratische verkiezingen houden - de eerste in decennia - die werden gewonnen door Roh. Beide voormalige leiders verblijven sinds eind vorig jaar in de gevangenis in verband met een andere kwestie: corruptie tijdens hun regeerperiodes. Leden van de parlementaire oppositie kwamen in de zomer van 1995 met bewijzen van grootscheepse corruptie tijdens de regeringen van Chun (1980-1988) en Roh (1988-1993).

De 64-jarige ex-generaal Chun zou destijds van het Zuidkoreaanse bedrijfsleven ten minste 900 miljoen dollar aan steekpenningen hebben ontvangen, die hij gebruikte voor politieke en persoonlijke doeleinden. Chuns opvolger, Roh Tae Woo, heeft toegegeven dat hij voor 630 miljoen dollar aan steekpenningen heeft aangenomen tijdens zijn regeerperiode. (Reuter)