Zomer, 1911

Foto: zomer, 1911 In wetenschappelijke kring wordt het begin van het strandleven geplaatst rond 1800. Er ontwikkelde zich aan zee een “opgewekt sociaal leven”, als eerste in Engeland, schrijft A. Hessels in haar proefschrift over vakantie. “Moeders koppelden hun dochters aan een echtgenoot en verarmde charmeurs zochten een rijke erfgename om mee te trouwen; fortuinen werden gewonnen en verloren aan de speeltafels.”

Het verblijf in een kuuroord werkte statusverhogend. De elite bleef er soms maanden achtereen.In Nederland kwam de strandcultuur wat later op gang, in de loop van de negentiende eeuw. Ook leden van de middenklasse gingen toen op vakantie. In navolging van de elite gingen leraren en kantoorbedienden naar zee. Valkenburg daarentegen was een typische bestemming voor de middenklasse, evenals het platteland. Particulieren verhuurden er kamers aan vakantiegangers. (Foto Spaarnestad Fotoarchief)