Wall Street en Damrak veren op na cijfers over banengroei

NEW YORK, 3 AUG. De werkgelegenheid is vorige maand in de VS gegroeid met 194.000 banen. Het percentage werklozen van de beroepsbevolking bedraagt nu 5,4 procent. Dat heeft het bureau voor arbeidsstatistieken gisteren bekendgemaakt.

De cijfers waren bijna exact zoals analisten en economen hadden verwacht. Dat bracht opluchting op de financiële markten. Het werkgelegenheidsrapport bevat ook cijfers over gemiddeld uurloon en de gemiddelde werkweek. Daar werd vooral gisteren goed op gelet. Beide cijfers daalden ten opzichte van vorige maand, wat vooral de obligatiemarkt goed deed. Begin juli immers waren de markten geschrokken van een stijging van die cijfers, wat op 5 juli leidde tot een daling van de Dow Jones met 2 procent.

Het stijgen van het uurloon en de duur van de gemiddelde werkweek wijzen op verhoogde activiteit op de arbeidsmarkt en kan leiden tot inflatie. Obligaties gaan daardoor in waarde achteruit. Beduchtheid voor inflatie zou ook de Federal Reserve Bank, het Amerikaanse stelsel van centrale banken tot renteverhogingen kunnen brengen.

De banengroei van gisteren wijst op een geringere groei van de Amerikaanse economie. De industriesector verloor 20.000 banen en de dienstensector groeide met 28.000 banen veel minder hard dan verwacht. Het is voor het eerst in maanden dat er zo'n gering aantal banen in de dienstensector is bijgekomen. De werkgelegenheid in de bouw steeg met 25.000. De obligatiemarkt reageerde met een koersstijging. Het rendement op de 30-jarige staatsobligatie, maatstaf voor de lange rente, daalde als gevolg daarvan tot 6,74 procent. Het Dow-Jonesgemiddelde steeg 85,08 punten (1,52 procent) en sloot op 5679,83. Ook in Amsterdam werden de Amerikaanse cijfers enthousiast ontvangen. Het AEX-koersgemiddelde eindigde 10,28 punten hoger op 550,45 punten.

Twee weken geleden verklaarde Alan Greenspan, de voorzitter van de 'Fed', dat de afgelopen week ons zou vertellen welke kant het met de Amerikaanse economie uitgaat. De index van het consumentenvertrouwen steeg deze week, de groei van het bruto binnenlands produkt in het tweede kwartaal bedroeg op jaarbasis 4,2 procent en de werkgelegenheid groeit matig. Juni was de zwakste maand van het tweede kwartaal, wat tot een bijstelling van de geschatte bbp-groei kan leiden. Consumentenbestedingen daalden 0,2 procent in juli, terwijl die in het tweede kwartaal nog met 3,7 procent stegen.

“Er lijkt van een verslapping in de groei sprake te zijn”, zegt William Wilson, econoom bij Comerica Bank in Detroit. “De signalen zijn echter onduidelijk, wat typerend is voor een zachte landing van de economie.” Robert Brusca, econoom bij Nikko Securities, ziet geen echte verslapping. “Alle G7-landen benijden ons”, zegt hij. “Het tweede kwartaal was een record. Is het gek dat de economie even op adem komt? De tweede helft van het jaar zal nog steeds een behoorlijk groeitempo laten zien.” Tot een week geleden waren economen ervan overtuigd dat de Fed de rente in augustus of september zou verhogen. De consensus daarover is nu verdwenen door de groeivertraging die in juni en juli lijkt te zijn opgetreden.

“Natuurlijk verhoogt de Fed de rente nog een keer”, zegt Brusca van Nikko Securities, “maar niet vlak voor de verkiezingen van november”.Wilson van Comerica Bank zegt daarentegen: “De verkiezingen worden altijd overschat als factor die een rol speelt voor de Fed. Zowel in 1980 als 1988 is vlak voor de verkiezingen de rente verhoogd.”

    • Lucas Ligtenberg