VROUW.

De Engelse kroonprins Charles heeft voor het eerst een vrouw als zijn woordvoerder benoemd. Sandy Henney (44) moet de komende maanden de pers op de hoogte houden van het verloop van de echtscheiding van prins Charles en prinses Diana na een huwelijk van 16 jaar. Henney is het gewend om in benarde situaties het woord te voeren.

In 1981 was ze woordvoerster van Scotland Yard na de legendarische rellen in de Londense wijk Brixton, tien jaar later stond ze in woord Sir Allan Green bij, toen deze na een gefotografeerd treffen met een prostituee moest aftreden als hoofd van de Crown Prosecution Service, het openbaar ministerie.

Jane Atkinson, de woordvoerster van prinses Diana, heeft juist ontslag genomen. Als reden gaf zij op dat haar werkgeefster haar 'bombardeerde met telefoontjes die haar huwelijk in gevaar brachten'. “Het telefoneren begon om half zeven 's ochtends en hield nooit op”, vertelde een vriend van Atkinson in het dagblad News of the World. “Haar man George kreeg het gevoel dat men zijn vrouw van hem had afgenomen.” Atkinson, die zes maanden voor prinses Diana heeft gewerkt, nam haar besluit nadat ex-prinses Sarah Ferguson haar belde om haar te instrueren over de behandeling van een conflict dat was ontstaan over foto's die van Ferguson en prinses Diana waren gemaakt tijdens een vakantieverblijf in Zuid-Frankrijk.