Volleyballers op herhaling tegen Italië

ATLANTA, 3 AUG. Het Nederlands volleybalteam speelt zondag de finale op de Olympische Spelen tegen Italië. In Atlanta versloeg de ploeg van bondscoach Joop Alberda afgelopen nacht Rusland eenvoudig met 3-0, Italië zette aanzienlijk minder gemakkelijk Joegoslavië opzij: 3-1.

“Eindelijk hebben we eens een lekkere pot gespeeld”, verzuchtte Henk-Jan Held na afloop. Met een smash bracht hij de stand in de derde set op 15-8, nadat de eerste twee sets met 15-6 en 15-6 in Nederlands voordeel waren beslist. De partijen die Oranje tot aan de halve finale speelde, omschreef hij als “zakelijk”.

In de voorronden van het olympisch toernooi kwam Nederland ook al gemakkelijk langs de Russen. Nederland ondervond vannacht maar weinig weerstand van de ploeg die in de halve finale was gekomen na winst op Cuba. Nederland verloor in de voorronden slechts van Italië. Dat verlies had echter geen fatale consequenties voor het vervolg van het toernooi. “We zijn zo aan mekaar gewaagd”, aldus Held, die er voor de andere halve-finalewedstrijd tussen Italië en Joegoslavië net als zijn medespelers al van uitging dat de Italianen die zonder kleerscheuren zouden doorkomen. Held: “Als we een hele goede dag hebben, maken we een kans om van die jongens te winnen.”

Zo denkt ook bondscoach Alberda er over. Hij had naar eigen zeggen zijn team “nog nooit zo consistent” zien spelen. Alberda staat al ruim drie jaar aan het roer van het nationale volleybalteam, waarvan de kern grotendeels bestaat uit spelers in Italiaanse dienst. Tegen de Russen zag hij dat er gevarieerd werd aangevallen en dat de verdediging goed in elkaar stak.

In de finale is Nederland in zijn ogen niet bij voorbaat kansloos. “Wij kunnen de Italianen niet verrassen, maar we hebben wel een goede kans van hen te winnen. De wedstrijden die we de laatste jaren tegen ze gespeeld hebben, zijn altijd van hoog niveau en erg close geweest”, aldus Alberda. Eind juni zorgde Nederland tijdens de finale van de World League in Rotterdam voor een verrassing door Italië in vijf sets te verslaan. Maar in de voorronden op het olympisch toernooi namen de Italianen revanche voor die nederlaag. In de aanloop naar de kwartfinales werd Nederland met 3-0 opzij gezet.

Dieptepunt in Atlanta was de kwartfinale tegen Bulgarije. Die werd weliswaar met 3-1 gewonnen, maar in jaren had het aan Nederlandse kant niet zo slecht gedraaid. Ron Zwerver sleepte het team er die dag doorheen. “De spanning die we ons in die wedstrijd hadden opgelegd, werkte verlammend”, aldus aanvoerder en spelverdeler Peter Blangé. “Daarna zijn we bij elkaar gaan zitten en hebben we allemaal gezegd wat ons dwars zat, ook over elkaar. Je bent immers al drie weken samen op pad. Met name Guido (Görtzen, red.) leed onder die spanning, hij had zichzelf niet meer onder controle. Maar ik gaf tegen Bulgarije ook hoge ballen, iets wat ik anders nooit doe.”

Gisteren was aan het bevrijdende spel van de mannen van Alberda te zien dat de lucht was opgeklaard. “Het werd weer ouderwets door het midden afgemaakt”, zegt Blangé. “Er zijn van die dagen dat je alles net één seconde eerder ziet. Bij het inspelen had ik dat al. Het is ook lang geleden dat ik me zo voelde, alsof ik de hele wereld aankon.” Zondag is Italië huizenhoog favoriet, voegt hij er aan toe. Maar: “Er zit bij ons nog steeds verbetering in. Alleen als we met zijn allen 100 procent zijn, hebben we een kans.” Vanzelfsprekend prefereert Blangé goud: “Ik heb al zoveel zilver.”

Ron Zwerver is blij verrast als hij na afloop verneemt dat het Nederlands hockeyteam zojuist goud heeft gewonnen. “Holy Moses, nu wij nog.” Hij is nog opgewonden over het “dominante” spel dat zijn team vannacht manifesteerde, met name van Bas van de Goor en Olof van der Meulen. “Dit was waanzin. Het was een raar potje. Ik heb nog nooit zo'n wedstrijd gespeeld. Alles liep en de Russen deden precies wat we van ze verwachtten. Dat was heel onwezenlijk. Complimenten voor het scoutwerk.”

Zwerver is dik tevreden met de finaleplaats. “Als je vier jaar geleden tegen ons had gezegd dat we hier weer in de finale zouden staan, had ik dat niet geloofd.” Opgewonden: “We hebben zilver, dat is me een heleboel waard.” Vier jaar geleden verloor Nederland in Barcelona in de finale van Brazilië. De kansen tegen Italië schat hij niet hoog in. “Als Italië aan komt stomen, weet je dat je wordt overklast. Toch is het mooi om naar de finale toe te leven. Als zij op 90 procent van hun kunnen spelen en wij geven 100 procent, dan moeten we kunnen winnen. Verdomme, het is niet te geloven.”

    • Ward op den Brouw