Volleyballers in eindstrijd tegen Italië

ATLANTA, 3 AUG. De Nederlandse volleybalploeg heeft de finale bereikt bij de Olympische Spelen in Atlanta. De ploeg won gisteren in de halve finale van Rusland met 3-0 (15-6, 15-6 en 15-10). In de finale speelt Nederland morgen tegen Italië, al jaren de aartsrivaal van Oranje. De Italianen bereikten de eindstrijd door Joegoslavië met 3-1 te verslaan (15-12, 8-15, 15-6 en 15-7).

In de finale is Nederland volgens bondscoach Joop Alberda niet bij voorbaat kansloos. “Wij kunnen de Italianen niet verrassen, maar we hebben wel een goede kans van hen te winnen. De wedstrijden die we de laatste jaren tegen ze gespeeld hebben, zijn altijd van hoog niveau en erg close geweest.” Sterspeler Ron Zwerver was iets minder optimistisch: “Als Italië aan komt stomen, weet je dat je wordt overklast.”

Verspringster Sharon Jaklofsky is in de finale uitgeschakeld met drie ongeldige sprongen. “Ik ben diep teleurgesteld”, zei de geboren Australische na afloop. “Ik was niet nerveus en wilde echt ver springen.” De Nigeriaanse Chioma Ajunwa won met een afstand van 7,12 meter.

Het is nog steeds mogelijk dat Carl Lewis zijn tiende olympische gouden medaille wint. Hij is een van de kandidaten voor de estafetteploeg van de 4x100 meter. Het al dan niet meedoen van Lewis is in Amerika inmiddels een nationaal vraagstuk. Bondscoach Erv Hunt voelde zich van alle kanten belaagd, maar wilde van geen wijken weten. Leroy Burrell zwichtte als eerste. Hij meldde zich donderdag af met een achillespeesblessure.

De Amerikaanse ploeg (Drummond, Harden, Montgomery en Mitchell) snelde gisteren naar 38,58 seconden en plaatste zich voor de halve finales. Na afloop toonde Hunt zich al iets toeschietelijker over Lewis' kansen: “Ik moet Carl eerst eens aan het werk zien. Hij kan een alternatief zijn.” Lewis was vier jaar geleden in Barcelona de slotloper van de ploeg die toen met het wereldrecord van 37,40 goud veroverde.