Tribune

Bij de Olympische Spelen in Atlanta staan 31 sporten op het programma. Worden de Spelen te uitgebreid, of moeten er juist meer sporten worden toegelaten?

Joop van Jaarsveld, organiseert de wintercompetitie beachvolleybal: “Beachvolleybal hoort absoluut thuis op de Spelen. Het is een volwaardige sport, die over de hele wereld door duizenden mensen wordt beoefend en die fysiek zwaarder is dan zaalvolleybal. De Spelen moeten met de tijd meegaan. Elke keer moeten er sporten bijkomen die populair zijn, bijvoorbeeld aerobics en acrogym. Niet alleen de prestatie van de sporter moet een criterium zijn, ook de aantrekkelijkheid van de sport voor het publiek. Het beachvolleybal heeft zich wat dat betreft wel bewezen.”

Harry Dassen, oud-bondscoach Nederlandse korfbalbond: “Iedereen vindt het leuk als zijn eigen sport een olympische sport is. En als ik op tv handbal en waterpolo zie, vind ik dat korfbal er ook best bij kan. Korfbal is aantrekkelijker om naar te kijken dan handbal. Maar we moeten eerlijk zijn: er zijn maar vijf landen in de wereld die op topniveau meekunnen. En je moet minstens acht toplanden hebben, zoals bij het hockey. De Nederlandse bond probeert korfbal internationaal te stimuleren: het wordt nu in 40 landen beoefend. Korfbal is trouwens olympisch erkend. In 1928 in Amsterdam was het een demonstratiesport.”

Rinus Israel, ex-bondscoach olympisch voetbalelftal: “Er zijn wel 24 sporten die er graag bijhoren, maar het programma is wel mooi zo. Zolang de Spelen niet elk jaar worden georganiseerd, mogen sporten als beachvolleybal en mountainbike best op het programma staan. Dat zijn ook interessante sporten voor het publiek. Als de Spelen in Nederland worden gehouden, moeten kaatsen en korfbal er eigenlijk ook bij. Dan halen we in elk geval een gouden medaille! Maar zo zou het niet mogen zijn. Er moeten louter mondiale sporten tot de Spelen worden toegelaten. Bij het voetballen is het WK absoluut het belangrijkste toernooi. Het is daarom goed dat er een leeftijdsgrens op de Spelen is.”

Aukje van Raaij, secretaris Nederlandse touwtrekbond: Touwtrekken was olympisch in de jaren 1908-1920: “Wat mij betreft mag touwtrekken aan het programma worden toegevoegd. Zeker als ik zie dat er steeds meer disciplines bijkomen, zoals beachvolleybal. De internationale bond is druk bezig olympisch erkend te worden. Dat zal wel lukken, maar het is de vraag of we ook op de Spelen komen. Wellicht over vier jaar in Sydney, want Australië is een van de grote touwtreklanden. Nederland zou in de klassen tot 640 en 720 kilogram kans maken op een medaille.”

Angelique Seriese, nam als judoka deel aan de Spelen in Atlanta: “Ik begrijp goed dat elke sport er op de Spelen bij wil zijn. Maar de Spelen zijn nu al zo groots opgezet, dat ik me afvraag of uitbreiding organisatorisch mogelijk is. De meeste sporten die nu meedoen horen thuis op de Spelen. Het is alleen jammer dat bij sommige sporten, zoals wielrennen en tennis, professionals meedoen. Die moet je eigenlijk weren, want die zijn bij evenementen waar ze veel geld kunnen verdienen een stuk gemotiveerder. Zij beleven de Spelen niet op dezelfde manier als een amateur.”

Kees Jansma, chef Studio Sport: “Ik behoor tot de ouderwetsen. Voor mij was de samenstelling van het programma bij de Spelen in Seoul heel aangenaam. Er moeten geen gekunstelde sporten worden bijgesleept, wat meestal gebeurt uit commerciële overwegingen. Het beachvolleybal hoort er dus niet thuis. In Atlanta is geen strand te bekennen en toch staat het op het programma. Voetbal in zijn huidige vorm is evenmin een olympische sport. Basketbal is een prachtige sport, maar met het Dream Team zijn de verhoudingen geheel zoek.”

Ruurd de Boer, voorzitter Nederlandse tennisbond: “De Spelen moeten zeker niet worden uitgebreid. Eerder moet men het aantal disciplines bij sommige sporten schrappen. Het is een te groot evenement geworden. Tennis staat niet ter dicussie. De Spelen hebben eerder het tennis nodig dan andersom. Tennissers zullen er niet alles voor aan de kant zetten, voor hen is de olympiade maar een klein evenement.”

Niels van Steenis, roeier in de gouden Holland Acht: “Bij het roeien zou je op de Spelen met minder nummers kunnen volstaan. De skiff moet blijven, maar het lichte roeien mag weg. Dat is onzin. Beachvolleybal mag van mij blijven: het is simpel, leuk om te zien en veel mensen doen het. Maar paardensport, en dan vooral de dressuur, hoort misschien eerder in het circus thuis.”

    • Philip de Witt Wijnen