Sharon Jaklofsky uitgeschakeld na ongeldige sprongen

ATLANTA, 3 AUG. Sharon Jaklofsky is gisteren na drie ongeldige sprongen uitgeschakeld in de finale bij het verspringen voor vrouwen. De 27-jarige Jaklofsky, op 12 juli de laatste Nederlandse sporter die zich voor de Olympische Spelen plaatste, haalde donderdag overtuigend de finale met een Nederlands record van 6,75 meter.

Trainer Van Commenée voorspelde toen dat de geboren Australische met risico moest springen in de eindstrijd, omdat ze anders geen kans zou hebben in het sterke veld.

Alleen de beste acht atletes na drie pogingen mochten door voor nog eens drie sprongen om de medailles. Daartoe was tenminste 6,74 nodig, bleek achteraf. Jaklofsky had nog nooit een verspringwedstrijd verlaten met drie ongeldige sprongen. Ze was in vorm en de sprongen waren ver, maar telkens kwam ze bij de afzet te ver op de afzetbalk terecht en ging de rode vlag omhoog. Zelfs als ze, na overleg met trainer Charles van Commenée op de tribune, de aanloop een voetje meer terug begon, kwam ze verkeerd uit. “Gewoonlijk gebeurt me dat nooit. Ik ben diep teleurgesteld. Ik was niet nerveus, wilde echt ver springen. De omstandigheden waren perfect.”

Jaklofsky, die sinds 1994 voor Nederland uitkomt, keert nu terug naar Europa, waar ze nog een paar wedstrijden zal springen. “Ik ben in goede vorm en zal proberen nog een Nederlands record te pakken.” Verspringen krijgt in de toekomst voorrang boven de zevenkamp, die ze lange tijd als hoofdnummer koesterde. “Ik denk dat ik met verspringen meer kans maak.” Op langere termijn zijn de Olympische Spelen van Sydney in 2000 haar doel. “De Spelen in mijn geboorteland, daarop kan ik me nu al verheugen.”

De Nigeriaanse Chioma Ajunwa won het verspringen met een afstand van 7,12 meter. Ajunwa, die dit jaar terugkeerde na een vierjarige schorsing wegens doping, verraste de concurrentie met een enorme progressie. Ze verbeterde haar nationale record van 6,90 meter naar 7,12 in de finale. Jacky Joyner-Kersee, die eerder geblesseerd uitviel op de zevenkamp, veroverde met haar zesde en laatste sprong de bronzen medaille. Haar bovenbeen was gezwachteld, ze had zichtbaar moeite met springen, maar zette door. Het publiek werd gek van vreugde. Joyner (34) reageerde enigszins gelaten. Alleen met goud was de olympisch kampioene van 1988 tevreden geweest.

De Italiaan Allesandro Lambruschini heeft in de olympische 3.000 meter steeplechase een bronzen medaille behaald achter de Kenianen Moses Kiptanui en Joseph Keter. In de laatste meters versnelden de Afrikanen. Keter kwam als eerste over de streep in 8.07,12. Het was het eerste goud voor Kenia. Favoriet was Kiptanui, maar de drievoudig wereldkampioen en wereldrecordhouder bleef steken op 8.08,33. Lambruschini voorkwam dat, zoals vier jaar geleden, op het hele podium Kenianen zouden staan. De kampioen van Barcelona, Matthew Birir, eindigde gisteren als vierde.

Het is nog steeds mogelijk dat Carl Lewis zijn tiende olympische gouden medaille wint. Hij is een van de kandidaten voor de estafetteploeg van 4x100 meter. Het al dan niet meedoen van Lewis is in Amerika inmiddels een nationaal vraagstuk. Bondscoach Erv Hunt voelde zich van alle kanten belaagd. Leroy Burrell zwichtte als eerste. Hij meldde zich donderdag af met een achillespeesblessure. Burrell is een clubgenoot en vriendje van Lewis.

Hunt toonde zich lang standvastig. Wat hem betreft mocht zelfs president Clinton zich ermee bemoeien, het deed hem allemaal niets. Maar gisteren veranderde ook hij een beetje van mening. “Ik moet Carl eerst eens aan het werk zien. Hij kan een alternatief zijn”, sprak Hunt na de eerste ronde.

De Amerikaanse ploeg (Drummond, Harden, Montgomery en Mitchell) snelde gisteren naar 38,58 seconden en plaatste zich voor de halve finales. Mitchell: “Als hij wordt geselecteerd, moet hij mijn plaats overnemen. Dan start ik wel als derde.” Lewis was in Barcelona ook de slotloper van de ploeg die toen goud veroverde.