Scheveningen 1913

Bij de foto op pagina 2 (23 juli), staan volgens mij vele onjuistheden. Ten eerste werd de 'kar' vast niet in de eerste helft van de negentiende eeuw gebruikt (getuige het bijschrift Scheveningen 1913) maar in de twintigste eeuw.

Verder werden deze 'koetsjes', zoals ze genoemd werden, gebruikt als verkleedhokje. In die tijd was het niet netjes om in badpak over het strand te lopen. Je huurde zo'n koetsje, verkleedde je daarin en dan werd het koetsje door een paard (hiervoor een knecht) naar zee gereden. Naast het paard liep iemand die het paard leidde. Als het paard uitgespannen was, klapte je het trapje naar beneden en ging in zee. Na het baden werd het koetsje door een paard teruggereden tot bij de duinrand.

Inderdaad kon nog bijna niemand zwemmen en werd er dus veelal alleen gebaad. Het waren niet alleen de hogere klassen, ook de gegoede burgerij deed dat.

Omstreeks 1930 waren er mensen zo brutaal om in badpak met daarover een lange badjas van huis naar het badstrand te gaan. De badpakken met lange pijpen waren ook vanwege de zedelijkheid. Vrouwen konden hun benen niet zo bloot laten zien, vond men toen. Het is 65 à 70 jaar geleden!

Het bijschrift naast de foto geeft dus een niet geheel juist beeld van de situatie.

    • J.E. Bouwman