Savon weerstaat lokroep kapitalisme

ATLANTA, 3 AUG. Een eerbetoon aan het kapitalisme. Zo omschrijven critici het eeuwfeest van de Olympische Spelen in Atlanta. Alles draait om geld. Nog maar weinig topsporters kunnen de lokroep van de dollar weerstaan. De Cubaanse bokser Felix Savon, de eeuwige kwelgeest van Arnold Vanderlijde, is één van hen. Wat managers en promotors hem in de Verenigde Staten ook aanbieden, hij blijft zijn land en zijn amateurstatus trouw.

“Als ik mijn eiland verlaat, verlies ik alles dat ik heb. Ik heb dan niemand meer om aan te denken en niemand denkt meer aan mij. Op Cuba daarentegen kan ik altijd rekenen op de steun en het vertrouwen van elf miljoen landgenoten. Daaruit put ik al mijn inspiratie”, betoogt de 28-jarige zwaargewicht uit Guantanamo, die zich donderdag plaatste voor de finale. Zijn Duitse tegenstander Krasniqi meldde zich geblesseerd af. Vandaag is de Canadees David Defiagbon de tegenstander van Savon.

Nog niet zo gek lang geleden gooide Don King een visje uit in Havana. De controversiële zaakwaarnemer van 'Iron' Mike Tyson wilde Savon voor tien miljoen dollar (ongeveer 17 miljoen gulden) naar het Amerikaanse vasteland lokken. Maar de Cubaanse volksheld, gezegend met lange armen en lichte voeten, hapte niet toe. Voor heel wat minder geld, of zelfs voor niets, liepen drie landgenoten (twee boksers, een honkballer) recent wél over naar de aartsvijand.

“Ik heb absoluut geen interesse in profboksen”, verklaarde hij. “De liefde van tien miljoen Cubanen is mij veel meer waard dan tien miljoen dollar. Ik wil eigenlijk alleen maar geschiedenis schrijven als revolutionaire sportman.”

Voorlopig heeft 'Felix de Verschrikkelijke' nog een lange weg te gaan. Want om zijn illustere voorganger en idool Teofilo Stevenson in olympische titels ten minste te evenaren, dient hij tot en met Sydney 2000 succesvol te blijven. Stevenson was, in de belangrijkste jaren van de Koude Oorlog de eerste bokser die in dezelfde gewichtsklasse drie keer goud won. Daarmee bereikte hij, voor zijn landgenoten althans, de status van onsterfelijkheid. (ANP)