Sanchez komt opnieuw tekort in tennisfinale

ROTTERDAM, 3 AUG. Tennisster Lindsay Davenport heeft gisteren de gouden medaille gewonnen in het vrouwen-enkelspel. Voor negenduizend dolenthousiaste toeschouwers won de twintigjarige Amerikaanse in twee sets (7-6 en 6-2) van Arantxa Sanchez-Vicario. Het was de eerste overwinning van Davenport in zes onderlinge ontmoetingen met de Spaanse nummer drie van de wereldranglijst.

Sanchez-Vicario kon gisteren op Stone Mountain Park geen moment haar favorietenrol waarmaken. Na de tiebreak in de eerste set (8-6) leek de tegenstand van de Spaanse gebroken. Sanchez-Vicario sloeg de ene na de andere afzwaaier. Davenport kreeg niet eens de kans zenuwachtig te worden in de slotfase van de wedstrijd. “Ik weet dat ik van bijna iedereen kan winnen. Eigenlijk denk ik dat ik ze allemaal kan verslaan, maar ik wil niet verwaand overkomen”, zei de Amerikaanse na de grootste zege uit haar loopbaan.

Davenport, als negende geplaatst bij het olympisch toernooi, is de opvolger van haar landgenote en generatiegenote Jennifer Capriati. Nadat het veelbelovende talent vier jaar geleden op zestienjarige leeftijd de olympische titel veroverde, ging het bergafwaarts met de carrière van de tienerster. Capriati belandde in een kliniek om af te kicken van haar drugverslaving. Vorig jaar maakte ze haar rentree in het vrouwencircuit.

Davenport lijkt wat steviger in haar schoenen te staan. De afgelopen maanden maakte ze veel progressie en klom ze naar de tiende plaats op de wereldranglijst. Voorafgaand aan het olympisch toernooi dichtte bondscoach Billy Jean King haar pupil medaillekansen toe. Gisteren kreeg de oud-professional het gelijk aan haar zijde.

Sanchez-Vicario was na afloop voor korte tijd ontroostbaar. De Spaanse verloor in de voorbije achttien maanden maar liefst vijf finales van een grand-slamtoernooi op rij. De afgelopen maanden was ze zowel op Roland Garros als op Wimbledon niet opgewassen tegen Steffi Graf.

De Duitse nummer één van de wereld zegde af voor het olympisch toernooi wegens een slepende blessure aan de linkerknie. Monica Seles, een andere kandidate voor de gouden medaille, werd in de kwartfinales uitgeschakeld door Jana Novotna waarna Sanchez-Vicario plotseling als de belangrijkste gegadigde gold voor het goud. De uitgelezen mogelijkheid om de bronzen medaille van vier jaar geleden, behaald in haar geboorteplaats Barcelona, om te zetten in een gouden plak deed haar gisteren zichtbaar verkrampen.

Sanchez was na afloop onder de indruk van het spel van Davenport. “Ze sloeg de bal heel diep en heel hard waardoor ik meer risico moest nemen”, zei de Spaanse. ”Helaas was ik erg ongelukkig bij de laatste paar punten in de tiebreak van de eerste set.”

Jana Novotna won gisteren in de troostfinale de bronzen medaille. De Tsjechische was met 7-6 en 6-4 te sterk voor de Amerikaanse Mary-Joe Fernandez. Vandaag staan beide speelsters opnieuw tegenover elkaar in de finale van het dubbelspel op Stone Mountain Park. Novotna 'dubbelt' met Helena Sukova, Fernandez speelt samen met naamgenoot Gigi.

Todd Woodbridge en Mark Woodforde legden gisteren beslag op de gouden medaille in het dubbelspel. De als eerste geplaatste Australiërs, donderdag in de halve finale te sterk voor Paul Haarhuis en Jacco Eltingh, versloegen het Britse duo Tim Henman/Neil Broad: 6-4, 6-4 en 6-2. Het betekende opnieuw een titel voor het succesvolle dubbel dat momenteel de eerste plaats bezet op de wereldranglijst.

Vorige maand waren de Woodies nog voor de vierde opeenvolgende keer succesvol op het grastoernooi van Wimbledon. “Op Wimbledon speelden wij voor onszelf. Hier speelden wij voor ons vaderland”, zei Woodforde na afloop.