Republikeinen steunen wetgeving; Congres VS bouwt brug naar Clinton

WASHINGTON, 3 AUG. De Republikeinse meerderheid in het Amerikaanse Congres heeft gisteren, aan de vooravond van het zomerreces, op een groot aantal terreinen de impasse met president Clinton doorbroken door samen met de Democraten een reeks wetsvoorstellen aan te nemen.

Beide huizen stemden in met een verhoging van het minimumloon, een gedeeltelijke herziening van het stelsel van ziektekostenverzekeringen en een maatregel die schoner drinkwater moet garanderen. Het Huis van Afgevaardigden keurde bovendien met grote meerderheid een wetsvoorstel goed om de beveiliging van vliegvelden te vergroten en terrorisme te voorkomen.

Met de plotselinge golf van wetgeving hoopt het door de Republikeinen gedomineerde Congres de kiezers te laten zien dat het wel degelijk praktische resultaten kan bereiken. De Republikeinse meerderheid en haar aanvoerder in het Huis van Afgevaardigden, Newt Gingrich, kampen de laatste tijd met een reputatie van monomane drammerigheid, die ze drie maanden voor de verkiezingen graag kwijt zouden zijn. Op 5 november stemmen de Amerikanen niet alleen over het presidentschap, maar ook over alle zetels in het Huis en een aantal in de Senaat.

De Republikeinen, die door hun politieke tegenstanders het afgelopen half jaar zo vaak zijn afgeschilderd als extremisten die desnoods het overheidsapparaat laten sluiten als ze hun zin niet krijgen, kunnen nu wijzen op hun vruchtbare samenwerking met een deel van de Democraten en met president Clinton. Op sommige punten hebben ze water in de wijn gedaan, een verhoging van het minimumloon stond bijvoorbeeld allerminst op het Republikeinse verlanglijstje. Maar ze hebben ook veel van hun eigen verlangens voor elkaar gekregen: in de eerste plaats de bijstandshervorming. Het belang van president Clinton liep dezer dagen parallel aan dat van het Congres: ook hij wil de kiezers graag laten zien dat er tijdens zijn ambtsperiode veranderingen in gang zijn gezet.

Voor het eerst sinds president Clintons plan voor een universele ziektekostenverzekering faalde is het gelukt op dat gebied een hervorming aangenomen te krijgen. Het wetsvoorstel van de Republikeinse senator Nancy Kassebaum en de Democraat Edward Kennedy maakt het makkelijker voor werknemers die van baan veranderen of werkloos worden om hun ziektekostenverzekering te behouden.

De anti-terrorismewet verplicht de Amerikaanse luchtvaartdienst FAA onder meer om de beste apparatuur voor het doorlichten van bagage op vliegvelden te laten installeren. Uitbreiding van de bevoegdheid van de FBI om af te luisteren is er niet in opgenomen, en evenmin de verplichting merkstoffen te verwerken in explosieven - twee maatregelen waar Clinton eerder deze week op had aangedrongen.

    • Juurd Eijsvoogel