'Politie liet man infiltreren in groep van Hakkelaar'

AMSTERDAM, 3 AUG. De politie heeft een voormalig sportschoolhouder uit Amsterdam eind jaren tachtig laten infiltreren in de groep van de mega-hasjhandel verdachte Johan V., bijgenaamd 'de Hakkelaar'. Dit zeggen anonieme bronnen in het 'milieu'. Zij houden serieus rekening met deze mogelijkheid.

De ex-sportschoolhouder Jan P. is de derde getuige in de rechtszaak tegen Johan V. Vanaf eind jaren zeventig onderhoudt Jan P. contacten met een Amsterdamse rechercheur, Jan van Looijen. Momenteel is Van Looijen coördinator van de regionale criminele inlichtingendienst.

P. behoorde, samen met de Amsterdamse rechercheur, in 1979 tot de oprichters van de Nederlandse Kickboksbond (NKBB). Volgens andere sporters zijn zij medio jaren zeventig samen naar Japan gereisd om daar het kickboksen te leren.

Jan P. is de derde die een belastende verklaring heeft afgelegd tegen de van grootschalige handel in Pakistaanse hasj verdachte Johan V., bijgenaamd 'de Hakkelaar'. Vóór de oud-sportschoolhouder deed de Indiase diamanthandelaar Fouad Abbas een boekje open over de relatie tussen V. en Pakistaanse drugsbaronnen. Begin dit jaar legde ook de Amsterdamse ex-garagehouder Ad K. verklaringen af die voor 'de Hakkelaar' belastend zijn.

P., momenteel met een andere oud-sportschoolhouder commissionair in onroerend goed, zegt dat hij zijn belastende verklaringen tegen V. heeft afgelegd omdat V. hem wilde laten liquideren. P. zegt dat hij er pas onlangs achter is gekomen dat Johan V. hem er van heeft beschuldigd tien miljoen dollar te hebben gestolen. Vanwege die diefstal, die door de voormalig sportschoolhouder ten stelligste wordt ontkend, zou De Hakkelaar opdracht hebben gegeven Jan P. te laten liquideren.

De samenwerking tussen de groep van V. en de Amsterdamse sportschoolhouder begon in de zomer van 1989. P. werd door een goede vriend benaderd met de vraag of hij misschien voor vijf maanden in Canada financiën wilde beheren voor Johan V. Het werk zou half legaal, half illegaal zijn.

Dat criminelen Jan P. benaderden, was gezien diens faam op kickboksgebied niet vreemd. Leerlingen van P. hadden in de jaren tachtig al de nodige roem verworven in het criminele milieu: André Brilleman bijvoorbeeld, de wereldkampioen kickboksen van 1984. Eén van diens wapenfeiten was het oplichten van de - toen nog niet zo beruchte - drugsbaron Klaas Bruinsma, die vijf jaar geleden in de hoofdstad werd vermoord. Brilleman werd in 1985 aangetroffen in de Waal. Hij was doodgeschoten en lag in een oliedrum, volgestort met beton.

P. ontsnapte in 1986 aan een veroordeling. De sportschoolhouder werd verdacht van medeplichtigheid aan het kidnappen van de zoon van een drugshandelaar die bij hem trainde. Omdat op de dagvaarding van P. het woord 'wederrechtelijk' bij vrijheidsberoving was weggelaten, werd hij vrijgesproken.

Het kostte P. geen moeite het Canadese aanbod van zijn vriend te accepteren. De bruto-maandomzet van P.'s vechtsportschool lag rond de drieduizend gulden. Bovendien hadden rugklachten hem gedwongen te stoppen met lesgeven. Voor het beheren van geld in Canada was hem een half miljoen gulden in het vooruitzicht gesteld. In september 1989 vloog de sportschoolhouder naar Montreal, waar hij samen met nog een Amsterdammer een flat huurde. Twee keer in de week werden daar tassen vol pakken met Canadese dollars afgeleverd, tienduizend dollar per pakje. Aanvankelijk, zo verklaarde P., dacht hij dat het om geld uit de autohandel ging. Er zouden tientallen miljoenen dollars uit Canada zijn gesluisd.

Eind jaren tachtig had justitie in Nederland al een vrij duidelijk beeld van de herkomst van het Canadese geld. Eind 1989 waren Nederlandse, Canadese, Duitse, Zwitserse, Italiaanse en Amerikaanse autoriteiten - zo blijkt uit justitiële stukken - een onderzoek begonnen naar “de grensoverschrijdende organisatie Octopus” die zich zou bezighouden met het witwassen van drugswinsten.

Eén van de contactpersonen van Jan P. in Montreal was - blijkens het Octopus-onderzoek uit 1991 - iemand die volgens justitie contacten onderhield met Colombiaanse en Italiaanse criminelen. Johan V. werd in hetzelfde onderzoek ook beschouwd als leidinggevende drugshandelaar.

'De Hakkelaar' staat in oktober voor de rechter.

    • Hans Moll