Opnieuw groot pand afgebrand in Paramaribo

PARAMARIBO, 3 AUG. In Paramaribo is, nadat donderdagavond brand in het gebouw van de Surinaamse Nationale Assemblee en het ministerie van Buitenlandse Zaken uitbrak, opnieuw een gebouw afgebrand. Het betreft het pand van Lala Rookh, een trefcentrum dat de Hindostaanse gemeenschap in 1973 aan de Surinaamse samenleving schonk.

Dezer dagen was het gebouw onderwerp van een twistgesprek tussen Atta Mungra en Harold Ramdhani, die beiden de post van vice-president ambiëren. Dat heeft Surinaamse politici en politie in het vermoeden gesterkt dat er sprake is geweest van brandstichting. In Suriname kiest het parlement aanstaande woensdag zowel een president als een vice-president. Assembleevoorzitter Jaggernath Lachmon liet weten dat de verkiezingen volgende week “in ieder geval” zullen doorgaan.

De Surinaamse politie zou ook over informatie beschikken dat er een aanslag op president Ronald Venetiaan in de maak is. In de raadsvergadering van ministers onder leiding van Venetiaan gisteren is melding gemaakt van “signalen voor nieuwe acties”.

De ministers vergaderden over de gevolgen van de brand die donderdagnacht half twaalf Nederlandse tijd de monumentale gebouwen van de Surinaamse Nationale Assemblee en het ministerie van Buitenlandse Zaken in as legden. Daarbij gingen vele documenten en archiefstukken verloren.

De Nederlandse premier Kok heeft gisteren vanuit Atlanta in een brief aan Venetiaan namens de regering in Den Haag zijn deelneming betuigt. Hij liet weten dat Nederland op elke mogelijke manier, financieel alsmede met raad en daad, wil helpen bij de herstelwerkzaamheden. De Tweede Kamer bood hulp aan bij de vervanging van de documenten die verloren zijn gegaan.

President Venetiaan zei gisteren in een boodschap aan het volk van Suriname dat de regering geschokt is door de brand. “Deze brand, die moet worden gezien als een nationale ramp, heeft grote materiële en immateriële schade toegebracht aan het erfgoed van Suriname. De president kondigde een diepgaand onderzoek aan en zei maatregelen te treffen om ervoor zorgden dat de door de brand getroffen instituten onmiddellijk verder kunnen functioneren.

NDP-voorzitter Desi Bouterse vroeg zich donderdagnacht ter plekke af dat, als er sprake is van brandstichting, men ermee heeft willen bereiken. Ook hij wil het resultaat van het onderzoek afwachten.

In verband met de brand in de historische panden heeft de politie nog geen aanhoudingen verricht. Vier personen, onder wie de griffier van het parlement, zijn na verhoor heengezonden. De politie gaat ervan uit dat er van een misdrijf sprake is, zolang het tegendeel niet is bewezen.