Ook pensioen voor free-lance muzikanten

AMSTERDAM, 3 AUG. De verzekeringsmaatschappij AEGON en de Nederlandse Toonkunstenaarsbond (NTB) hebben een pensioenfonds opgericht voor musici en artiesten zonder vast dienstverband. Deze zogenaamde 'ambulante' toonkunstenaars kunnen voortaan, als zij lid zijn van de NTB, een pensioen opbouwen.

Dat hebben B. Jochems (AEGON) en O. van der Hoeden (secretaris van de NTB) deze week bekend gemaakt. Tot nu toe vielen toonkunstenaars zonder vaste werkgever buiten de reguliere pensioenregelingen. Goochelaars, clowns, bands, straatmuzikanten zonder vast werkcontract en musici die freelance bij verschillende orkesten werkten, konden niet via een pensioenfonds sparen voor hun oude dag. “Werkgevers willen vaak geen premie betalen voor iemand die zij maar kort in dienst hebben”, zegt Van der Hoeden. “Daarnaast wilden de verzekeringsmaatschappijen hen niet hebben, omdat zij geen vast inkomen hebben.”

Het nieuwe kunstenaarspensioenfonds kent geen maandelijkse vaste premie. Kunstenaars kunnen steeds als zij een bedrag verdienen, aangeven of zij daarover premie willen betalen of niet. De premie bedraagt tien procent van het inkomen. “Je kunt ook kiezen om een jaar lang geen premie te betalen”, zegt Van der Hoeden. “Maar die periode moet natuurlijk niet al te lang duren.

“Met dit pensioenfonds geniet je de financiële voordelen van een collectief contract. Normaal loopt zo'n contract via een vaste werkgever”, zegt Jochems. Bij het kunstenaarspensioenfonds wordt het collectief via de NTB gevormd. “De inkomsten, die verdiend zijn bij verschillende werkgevers, vallen onder deze pensioenregeling. Dat gebeurt bij geen enkel ander pensioen.”

Het NTB beheert het fonds. Leden van deze bond moeten naar een adviesbureau, de Nummer één Financiële Adviesgroep (NFA). Dat bureau bemiddelt tussen de verzekeringsmaatschappij en de kunstenaar en adviseert de kunstenaar over een pensioen dat bij zijn individuele situatie en wensen past. Met de oprichting van het pensioenfonds gaat een jarenlange wens van de NTB in vervulling. “Het is een noodzakelijke voorziening, waarvan een hele beroepsgroep niet uitgesloten mag worden”, zegt Van der Hoeden. “Ambulante toonkunstenaars vallen buiten een hoop overheidsregelingen. Met dit pensioenfonds is in ieder geval hun pensioen goed geregeld.”

In andere takken van kunst bestaan al langer collectieve pensioenregelingen, aldus een woordvoerder van de Kunstenbond FNV, maar niet voor toonkunstenaars.