Noord-Korea stelt luchtruim open

Noord-Korea stelt vanaf december zijn luchtruim open voor buitenlandse luchtvaartmaatschappijen, die daarmee jaarlijks 125 miljoen dollar (206 miljoen gulden) aan brandstofkosten kunnen besparen. De maatregel geldt ook voor Zuid-Koreaanse maatschappijen, vertelde woordvoerder Tim Goodyear van de overkoepelende luchtvaartorganisatie IATA.

De stap vloeit voort uit een in februari 1995 gesloten akkoord over de openstelling van het Noord-Koreaanse luchtruim. Daarvoor hield het land zijn luchtruim hermetisch gesloten. Sinds het akkoord was een speciale vergunning nodig om het land te mogen overvliegen. Geen enkele buitenlandse maatschappij maakte van deze gelegenheid gebruik. De IATA heeft de afgelopen tijd de Noord-Koreanen geholpen bij de technische uitwerking van het akkoord. De komende tijd zal de luchtverkeerscontrole worden verbeterd om tegemoet te komen aan de grotere vraag. De IATA int daarvoor de overvlieggelden.