MELOEN MET MUSCAT DE BEAUMES DE VENISE EN MUNT

Waar de Durance de Rhône-vallei binnenstroomt ligt Cavaillon, naamgever van de meloenen die sinds jaar en dag rond deze stad worden verbouwd. Alexandre Dumas senior liet zich voor culturele diensten aan de stad uitbetalen in een jaartoelage aan Cavaillon-meloenen.

Franse vorsten aten zich er ongans aan. Smakelijker meloenen bestaan er naar mijn weten niet. Klein, met geelgroen-grijze schil met oranje vruchtvlees, zo ziet de Cavaillon-meloen er tegenwoordig, na eeuwen van veredeling, uit. Een van de plaatselijke restaurants eert deze meloen met een heus festival, dat loopt van midden mei tot oktober. De kok is ongekend vernuftig in het verwerken van de vrucht in alle gangen van het menu, zonder dat het gekunsteld wordt. Ik zal daarvan nog wel een staaltje presenteren, maar vandaag houd ik het op een Provençaalse klassieker.

Een koel voor- of nagerecht voor 4 personen:

2 Cavaillon-meloenen

8 eetlepels Muscat de Beaumes de Venise

4 takjes munt

Halveer de meloenen, verwijder de pitten. Schep met een meloenboor bolletjes uit het vruchtvlees of snijd de meloen in schijven en vervolgens in stukjes. Bewaar 12 muntblaadjes en snijd de rest in smalle repen. Doe de meloenbolletjes in een kom en schep de wijn en de reepjes munt erdoor. Zet de kom minstens een half uur in de koelkast. Serveer het gerecht in uitgeholde halve meloenen of in coupes. Garneren met de muntblaadjes.

    • Annelène van Eijndhoven