Israel staat bouw toe van nederzettingen

TEL AVIV, 3 AUG. De Israelische regering heeft gisteren op voorstel van premier Benjamin Netanyahu eenstemmig besloten om het verbod op de bouw in bestaande nederzettingen in bezet gebied op de Westelijke Jordaanoever en in de strook van Gaza op te heffen.

De bouwaktiviteiten werden vier jaar geleden door de toenmalige socialistische regering voornamelijk om ideologische redenen bevroren. Woordvoerders van de kolonisten in bezet gebied hebben gisteren met vreugde het besluit begroet, maar hun teleurstelling uitgesproken over het feit dat gisteren niet werd besloten tot het stichten van nieuwe nederzettingen. De Palestijnse woordvoerders hebben gisteren het Israelische besluit als een zeer ernstige schending van de akkoorden van Oslo gehekeld. Volgens de Palestijnen probeert Israel met het vrijgeven van de bouwaktiviteiten in de nederzettingen de uitkomst van het overleg over de definitieve status van de gebieden bij voorbaat te beïnvloeden.

De oppositionele Arbeidspartij heeft het regeringsbesluit van gisteren eveneens scherp aangevallen en de regering Netanyahu ervan beschuldigd aan te sturen op een bi-nationale staat. De socialistische ex-minister Chaim Ramon zei gistermiddag dat de Likud-regering met vuur speelt en de bereikte vooruitgang in het vredesproces van de afgelopen vier jaar op het spel zet. Hij voorspelde tevens een hervatting van de Palestijnse terreur. “We krijgen een Bosnische situatie” zei hij.

Leiders van de kolonisten zeiden gisteren dat er 2.600 woningen in bezet gebied als gevolg van de politiek van de vorige regering leeg staan. Deze zullen het eerst worden bevolkt, waarna de nederzettingen zullen uitdijen, afhankelijk van de financiële middelen die door de schatkist ter beschikking zullen worden gesteld. Netanyahu heeft gisteravond zijn besluit verdedigd als het ongedaan maken van de discriminatie waarvan de nederzettingen de afgelopen vier jaar zwaar te lijden hebben gehad.

Terwijl in Palestijnse dorpen volgens hem ongehinderd kon worden gebouwd moest de stad Ariël op de Westelijke Jordaanoever voor de bouw van een kleuterschool speciale toestemming vragen. Dergelijke ketens aan de voeten van de kolonisten waren volgens Netanyahu onaanvaardbaar en hij was gisteren verheugd te kunnen zeggen dat hij ze had afgeworpen.

Het regeringsbesluit van gisteren komt op een moment dat er sprake is van geheim overleg met Syrië. Vice-premier Moshe Katsav heeft gisteren in Parijs voor het eerst gezegd dat er dergelijk geheim vredesoverleg plaatsheeft via Amerikaanse diplomatieke kanalen.

Maandag brengt Netanyahu een bezoek aan koning Hussein van Jordanië. Uit het feit dat zijn regering aan de vooravond van dat bezoek de Palestijnen tegen zich in het harnas jaagt valt af te leiden dat Netanyahu denkt dat de koning daar niet zo zwaar aan tilt.

    • Salomon Bouman