Hollands Dagboek

Siep de Haan (37) is een van de organisa- toren van Gay Pride Amsterdam, een homo-festival dat dit weekeinde wordt gehouden, met straatfeesten, een grachtenparade en, op zondagmiddag, een slotmanifestatie bij de Stopera. In het dagelijks leven is Siep de Haan leraar wiskunde aan het Bonifatius-college in Utrecht. Hij woont nu dertien jaar samen met Peter Kramer.

Woensdag 24 juli

De Volkskrant meldt vanochtend: 'Kuisheidsverklaring geëist van deelnemers homo-parade'. Aanvankelijk wilde deze krant niet verder gaan dan het achteraf plaatsen van een fotootje van de manifestatie. Als serieus PR-man kon ik dit onmogelijk accepteren, maar gelukkig blijkt het item seks te werken om vooraf al de gewenste aandacht te krijgen. We hebben als GBA (Gay Business Amsterdam, de stichting die het evenement organiseert) een zedelijkheidsverklaring opgesteld die alle deelnemers aan de grachten-parade van te voren moeten ondertekenen. Deze verklaring is gebaseerd op de zogenaamde tolerantiegrenzen, uitgevaardigd door de Amsterdamse politie. Er staat in dat je geen geslachtsdelen mag tonen noch jezelf mag bevredigen noch een ander, althans in het openbaar. Tevens wordt vermeld dat er geen seks met dieren mag plaatsvinden, dit ongetwijfeld ter geruststelling van de vele eenden langs de route. De sappigste delen van de zedelijkheidsverklaring gaf ik telefonisch door aan de journalist van de Volkskrant. Omdat hij mijn uitspraken hardop herhaalde, luisterde inmiddels de halve Volkskrant redactie mee. Het resultaat was het bovengenoemde krantebericht. Gelukkig is de toonzetting niet al te cynisch of negatief, je weet maar nooit bij de Volkskrant. Na zo'n stukje hoefde ik me niet ongerust te maken over de aandacht van de andere media, en ik kon verschillende interviews geven, ook aan AT5, de Amsterdamse tv-zender.

Mensen blijven de hele dag bellen met vragen en opmerkingen over het weekeind. Ik schrijf elk telefoontje en iedere mededeling op, soms lees ik pas na afloop wat iemand eigenlijk zei aan de telefoon, maar het systeem werkt want ik vergeet bijna nooit iets op deze manier.

Donderdag

Ik word nog de hele dag gebeld door journalisten over onze zedelijkheidsverklaring. Ik merk dat veel redactieleden, vooral de mannelijke, het heerlijk vinden om over geslachtsdelen en seks met dieren te praten. Seks blijft toch onze grootste primaire drift.

Om twaalf uur een goed interview gehad met Willem Kool van de Telegraaf/Nieuws van de Dag. Hij is als journalist erg betrokken bij de promotie van Amsterdam. Ik vind het goed dat De Telegraaf in een paginagroot verhaal aandacht gaat schenken aan een feest georganiseerd door de Gay Business Amsterdam. De Telegraaf is wel eens huiveriger geweest voor gay items!

Intussen komen er steeds meer aanmeldingen voor de grachtentocht. De optocht bestaat al uit zeventig boten, terwijl ons streefgetal 35 was.

Een interview gegeven aan de MVS-radio, een homo/lesbo-informatie zender. MVS voelt zich gediscrimineerd door de kuisheidsverklaringen, die in hun ogen enkel afkomstig zijn van de politie. Ze vragen zich af waarom hetero's die verklaringen niet krijgen en homo's wel. Mijn repliek is dat wij het als Gay Business normaal vinden dat de politie openbare seks, door wie of wat ook, op straat wil verbieden. Daarmee voelen we ons niet gediscrimineerd.

Er zijn nog steeds veel telefoontjes. Ik merk dat ik af en toe te bot reageer. Niet doen, blijven lachen, en relativeren. En ik moet meer eten, ik drijf te veel op enkel adrenaline-stoten.

Vrijdag

Vanochtend begonnen met het schoonmaken van mijn huis, schoonmaken vind ik ontspannend. Als ik depri of moe ben, ga ik schoonmaken en opruimen, het is ongetwijfeld iets psychisch, maar so what.

Vandaag om tien uur een interview met Ruud van Haastrecht van Trouw gehad. Een goede krant, ook voor degenen die de Kerk-pagina niet willen lezen. Het gesprek duurt ruim twee uur, tussentijds stapelen zich achttien telefoontjes op het antwoordapparaat. Het is een grappig gesprek, we hebben beiden een afkeer van de dwangmatige vakantie-uittocht van alle Nederlanders. We houden beiden van vakantie, maar het doet ons ook denken aan een cabaret van Brigitte Kaandorp. Ze bestudeerde snel de catalogi van musea en andere bijzondere steenhopen, opdat ze kon vertellen hoe interessant haar buitenlandse trip was geweest.

Ruud hoeft gelukkig niet veel over de kuisheid te weten, het onderwerp begint me aardig de keel uit te hangen. Na zijn vertrek snel de telefoontjes beantwoord. Geïrriteerd geraakt door de wel erg laconieke houding van ons geluidsbedrijf. Willeke Alberti en Karin Bloemen wensen een speciale technicus, en twee weken geleden was deze ook aan mij beloofd. Nu blijkt dat er nog niet eens contact is gelegd met deze persoon. Ik laat het bedrijf beloven nu alles te regelen en gelukkig komt het in orde.

Ik wilde even zonnen op ons terras tussen de telefoontjes door, dat lukte precies drie minuten, nou ja, dan maar een zonnebank.

Om 17 uur hebben we overleg met Gert van Beek, de operationeel commandant van de politie. Hij blijkt een aimabel man. We hadden het over de wijze waarop gereageerd moet worden bij overtredingen op het gebied van de zedelijkheid. De GBA zelf loopt bij overtredingen niet zo'n risico, het wetboek van strafrecht is voornamelijk gericht op het individu. Ik hoef dus niet te brommen omdat de een of andere homo een politiek statement in zijn blote kont wenst te maken. Wel komt bij massale overtreding de vergunning voor volgend jaar in gevaar. Overigens hopen we ook niet dat iedere deelnemer in coltrui komt, de parade is niet het bloemencorso van Aalsmeer.

Om twaalf uur nog even naar onze stamkroeg 'de Appelgaard' om een biertje, en in mijn geval een sjuutje, te drinken. Gelukkig drink ik niet, ik rook helaas des te meer. Moet ik dan alle zonden wegbranden?

Zaterdag

Om een uur of negen opgestaan, heerlijk zitten mijmeren, het antwoordapparaat is tot twaalf uur aangebleven. Niemand moet me vroeg storen in het weekend. De rust en stilte van ontwakend Amsterdam stromen onze kamer binnen. Ik heb nog even contact gezocht met de It. De disco heeft de afgelopen maanden in hun eigen advertenties aangekondigd dat ze tijdens de grachtenparade flink zouden uitpakken met travestieten en toy-boys, maar nu schijnen ze niets voor elkaar te kunnen krijgen. Hen er nogmaals op gewezen dat de It niet mag ontbreken bij de parade.

Zaterdagmiddag bijna vier uur gewerkt aan administratie en draaiboek. Verder snel even twee security-/coördinatie-truien, met foto van Tim Immers, laten drukken, voor Peter en mij. Tim is een morele steun voor ons.

Om acht uur haalt Peter patatjes. Hij neemt ook een humoristische video mee, met o.m. Rob Lowe, waar we gezamenlijk van genieten. Om twaalf uur een drankje gehaald in de Appelgaard en gebabbeld met Irma, Hans, Desiree en Bert.

Zondag

Weer om half tien op, lekker lopen soppen in huis en genoten van alweer een nagenoeg telefoonloze dag. Nog even aan dit dagboek gewerkt en een half uurtje in de zon gelegen.

Ik hoor nu pas dat NRC Handelsblad woensdag 24 juli berichtte over 'Seksverbod bij parade homo's in hoofdstad'. Slik. De journalist heeft ook nog een tegenstander van de verklaring gevonden in de persoon van Mr.B, die een detailhandel in spannende leerartikelen heeft. Snel met Mr. B gebeld, om te zorgen dat onze gelederen gesloten blijven. Er blijkt niets aan de hand te zijn, ook Mr. B heeft geen problemen met de zedelijkheidsverklaring. Grappig is dat in het artikel gesproken wordt over de Patijn-verklaring. Zo moeten alle blote ansichtkaarten binnengezet worden, mogen fietsers niet meer door het rode licht rijden, kunnen biertjes met mooi weer niet op straat gedronken worden en moeten alle toeristen om één uur naar bed. Zo wordt Amsterdam nooit een wereldstad.

Om vier uur hebben Ernst, Peter, Frans en ik in Havana ons maandelijks overleg met Marc Janssens, directeur van de Gay Games. Met vijftienduizend deelnemers en honderdduizend verwachte bezoekers wordt dit een van de grootste evenementen van de komende jaren, en de GBA zal nauw samenwerken met de organisatoren van de Gay Games om alles succesvol te laten verlopen.

Om acht uur zijn Peter en ik in Scheveningen bij een van de laatste voorstellingen van de 'Phantom of the Opera'. We genoten. Hadden we het Circustheater maar in de binnenstad van Amsterdam gehad. Maar de gemeenteraad sputterde toen tegen. Volgens mij hebben ze nu spijt als haren op hun hoofd.

Maandag

Ik trek vier uur uit om mijn administratie bij te werken. Om half drie krijg ik van de heer Vrij een shiatsu-energiedruk-punten therapie. Dit levert hopelijk een energiestoot op die voldoende is om de rest van de week door te komen.

Om vijf uur komt Nico Hemelaar van het Algemeen Dagblad voor een interview. Daarna nog snel even een interview voor de radio gedaan, ik ben gelukkig steeds minder nerveus voor interviews. Alleen voor tv-interviews moet ik mijn zenuwen leren beheersen, het heeft nu telkens iets masochistisch.

Dinsdag

In supermarkt, copyrette en fotozaak melden mensen zich spontaan bij mij aan voor de evaluatiegesprekken met de politie. In een AT-5 interview had ik gezegd me al te verheugen op die evaluatie, waarin besproken gaat worden waar en wanneer welke bil te bloot was geweest. Veel mensen hebben naar die uitzending gekeken. Dat blijkt ook 's middags, wanneer we de laatste posters en brieven uitdelen bij een tiental terras- en café-eigenaren langs de route van de grachtenoptocht. Bijna iedereen wist er al van, en de meesten reageerden enthousiast. Wat zijn Amsterdammers toch een schatten. Soms.

's Avonds de openingsreceptie van April bijgewoond. Dit etablissement ziet er nu fraai uit, waarbij vooral de langzaam draaiende bar in het oog valt. Daarna op tijd naar bed.

Woensdag

's Avonds maken we met de boot van Rob en Will een proefvaart langs de uitgestippelde route. Zo varen we de hele Prinsengracht af; Amsterdam is zo romantisch vanaf het water! Mijn zus Alie en haar vriend Jelle varen met ons mee, ze hebben vakantie en liggen toevallig met hun eigen boot in een Amsterdamse haven. Ook zij genieten van de tocht. Vanochtend hebben ze overigens, na bezichtiging van de Nicolaas Kerk, een exhibitionistische man ontmoet. 's Avonds, bij terugkomst van onze vaartocht, blijkt dat vlak naast onze geparkeerde auto een man is neergeschoten. We moeten anderhalf uur in een café wachten tot politie en AT-5 alles hebben vastgelegd en de straat, inclusief onze auto, vrijgeven. Alie en Jelle verlaten enigszins geschokt, but impressed, toeristisch Amsterdam.

Donderdag 1 augustus

Binnenstadbeheer blijkt verkeerde tijden te hebben aangegeven op de parkeerverbodsborden die bij verschillende straten zijn geplaatst. Direct bellen een tiental ondernemers met vragen. Gelukkig kan alles door één telefoontje met de materiaaldienst opgelost worden. Het is duidelijk dat de gemeentelijke instellingen goed met ons willen meewerken, er zijn er alleen zo veel.

Om half acht start de wekelijkse vergadering van de organisatoren. De beide mede-coördinatoren van de grachtenoptocht komen niet opdagen, zodat Peter en ik de benodigde besluiten nemen. De mede-organisatoren van het slotfeest bij de Stopera zijn wel op tijd. Met Ernst, Mieke en Rosemary hebben Peter en ik daarna een snelle vergadering. De laatste zaken worden besproken, we proberen niets aan het toeval over te laten. Alleen het weer kunnen we niet beïnvloeden. Ik houd het schrikbeeld van ons vijftal in de stromende regen, zittend op enorme biervaten, op een heel groot leeg plein bij de Stopera.

Om negen uur is het hele bestuur aanwezig om de straatfeesten door te nemen. Met Alex, Frits, Frans, Huub, Peter 2, Jan en Frans 2, plus de eerdergenoemde personen, vergaderen we in hoog tempo. Enkele van onze sponsors komen na afloop een bezoekje brengen. We blijven weer veel te lang babbelen in Havana. Dat is het nadeel van vergaderen met horeca-bazen, de bijeenkomsten vinden altijd plaats in gezellige horecazaken. In ieder geval goed geslapen.

Het college van B&W zal morgenmiddag de organisatoren van het Pride-weekeinde een openingsborrel aanbieden. Bij de borrel is burgemeester Patijn aanwezig. Hij had ook al het voorwoord in ons programmaboekje van Gay News A'dam geschreven, en op deze wijze maakt hij duidelijk dat hij achter onze primaire doelstelling staat: het promoten van Amsterdam als vrolijke, vriendelijke en tolerante stad. En nu gaan we feestvieren, drie dagen lang en u bent van harte welkom!