Heilige grond

Het Olympisch Stadion voor de Spelen van 1924 in Parijs staat in Colombes, een voorstad van de Franse hoofdstad. Dat was goedkoper dan een locatie in Parijs zelf. Voor het ontwerp van het stadion werd een arcitectuurwedstrijd uitgeschreven, die Louis Faure-Dujarric won. In zijn ontwerp was plaats voor 60.000 toeschouwers én een sintelbaan met de ongebruikelijke lengte van vijfhonderd meter.

Het loopnummer over vierhonderd meter kende daardoor maar één bocht. Vanuit het stadion werden voor het eerst in de geschiedenis van de Spelen rechtstreekse radio-reportages van de sportwedstrijden uitgezonden. Een andere primeur betrof de overdracht tijdens de sluitingsceremonie van de olympische vlag aan de organisator van de volgende spelen, Amsterdam. De grote ster van de Spelen in Parijs was de Finse atleet Paavo Nurmi. Hij won vijf gouden medailles, waarvan twee binnen één uur. Van het oorspronkelijke stadion, waarin tegenwoordig rugby wordt gespeeld, is niet veel meer over. Een groot deel is in de loop der jaren gesloopt.