Handelsboycot

'Wat maakt Cuba beter dan Birma?' (NRC HANDELSBLAD, 30 juli).

Waarom vraagt ir. J.J. van der Vuurst de Vries zich niet af wat wat Indonesië of zelfs Turkije beter maakt dan Birma? Inzake Cuba is er namelijk zelfs iets geheel anders aan de hand dan de 'gewone' handelsboycot.

Met de Helms-Burtonwet is de VS bezig aan andere landen haar wil op te leggen door claims en strafmaatregelen op te leggen aan derden. Dus de vergelijking van Van der Vuurst de Vries raakt in wezen kan nog wal.

De VS geeft met Helms-Burton andermaal aan hoe democratisch de burgerlijke westerse democratie is: uit hoofde van 250 miljoen mensen meent 'Kaiser Bill' de hele wereld met miljarden inwoners de wet te mogen voorschrijven. Van evenredige vertegenwoordiging is absoluut geen sprake.

    • A. Keultjes