Geen interesse voor tarwecontracten

De handel in tarwecontracten op de Agrarische Termijnmarkt Amsterdam (ATA) komt, twee maanden na de start ervan, nauwelijks van de grond. Tot nu toe staan er slechts 67 contracten open. “Het is op sterven na dood. Misschien dat er een keer zo'n tien contracten zijn verhandeld”, aldus een handelaar.

De ATA presenteerde het tarwe-termijncontract eind mei met veel enthousiasme. Op de beurs worden al opties voor de levering van aardappels, mestbiggen en levende slachtvarkens verhandeld. Handel in tarwe zou de ATA extra omzet opleveren em de dominantie van de aardappelcontracten verminderen. Wie een tarwecontract koopt kan zich na een aantal maanden de eigenaar noemen van 125.000 kilo tarwe tegen een van te voren vastgelegde prijs. Daarmee dekt de koper zich in tegen extreme prijsfluctuaties op de tarwemarkt. Tijdens de opening van de markt eind mei sprak men nog de verwachting uit dat er dit jaar zo'n 30.000 tot 40.000 tarwecontracten zouden worden verhandeld.