Een programma dat ergens over gaat blijft klein

Tineke de Groot is de presentatrice van het traditionele Prinsengracht-concert in Amsterdam, zaterdag 17 augustus 22.09-23.05u. AVRO Nederland 1. De avond ervoor leidt ze een talkshow over dat openluchtconcert, vrijdag 16 augustus 22.53-23.48u. AVRO Nederland 1.

Acht afleveringen gepland - dat was niet veel voor een dagelijks actueel televisieprogramma. En het werden er bovendien zeven: de laatste Tafel van Tineke moest dinsdag wijken voor de Olympische kwartfinale volleybal dames, waartoe de Nederlandse ploeg was doorgedrongen. “Op maandag hoorden we dat het die dag de laatste aflevering zou zijn”, vertelt Tineke de Groot, spil van het programma. De tafel van Tineke was voornamelijk een interviewprogramma: eerst een bekende Nederlander aan tafel, en aan het eind een korte forumdiscussie, afgewisseld met gefilmde bijdragen en nog meer, korte vraaggesprekken, live vanuit de studio.

Het programma, deels geënt op de Selina Scott Show van NBC Superchannel, leek door zijn uitgekiende formule voor een lang leven bedoeld. “Maar het programma is alleen maar op korte termijn bedacht om een gat in de avond op Nederland 1 op te vullen”, zegt Tineke de Groot. “Er waren er nooit meer dan acht gepland. Wel jammer natuurlijk, we raakten net goed ingewerkt en ook de kijkcijfers waren met de dag hoger. Maar ja, de netmanager van Nederland 1 beslist en er schijnt verder geen ruimte te zijn.

“Bovendien beginnen Sonja en Witteman in het nieuwe seizoen met een dagelijks interviewprogramma op Nederland 3. Nederland is een klein land: iedereen springt op dezelfde bekende Nederlanders. Wij hadden bovendien nog het probleem dat het zomer was, en veel mensen op vakantie waren. Maar we zijn wel in gesprek over een mogelijke voortzetting, dus wie weet.”

In die afgelaste, achtste aflevering zou Elleke van Doorn de prominente gast geweest zijn, de presentatrice van het NOS-journaal die - naar verluidt - moet vertrekken omdat het NOS-journaal de voorkeur geeft aan jongere nieuwslezeressen. De Groot vindt het jammer, dat juist dit vraaggesprek niet is doorgegaan. De wel vaker bestaande neiging bij de televisie, in zee te gaan met 'jonge en enthousiaste' (en daarmee goedkopere) krachten beziet zij met gemengde gevoelens. In een van de afleveringen van De Tafel van Tineke probeerde ze Koos Postema, veteraan van de Nederlandse televisiejournalistiek, op dat punt ook uit zijn tent te lokken. Hoe vond hij dat nu, straks de laatste jaren voor zijn pensioengerechtigde leeftijd presentator van het nieuwe station Sport7 te zijn, omringd door een jonge redactie? Postema bleef er stoïcijns onder: heerlijk was het, zei hij. Er hadden zich trouwens geen andere, journalistiek hoogwaardiger aanbiedingen voorgedaan.

Zelf is Tineke de Groot 'heel laat in het vak gerold' zegt ze. Op 34-jarige leeftijd solliciteerde ze ongevraagd bij de KRO, en volgde de vertrekkende omroepster Maartje van Weegen op. “Mijn omgeving keek me wel vreemd aan omdat ik dat opeens wilde”, vertelt ze. “Mijn kinderen waren op dat moment acht en tien en ik dacht, als ik nog wat wil, dan nu en niet wachten tot ik vijftig ben. Ik had me voorgenomen om, als het bij de radio niet lukte, kunstgeschiedenis te gaan studeren”.

Steeds als freelancer werkte ze acht jaar voor de KRO, en aansluitend nu alweer negen jaar voor de AVRO, zowel voor radio als voor televisie. Ze presenteerde en raakte gaandeweg steeds vaker aan het interviewen. “Dat doe ik liever, bij presenteren zit je in een soort harnas. En ik vind mensen gewoon heerlijk om mee om te gaan”.

Bij de AVRO deed ze onder andere het kunstprogramma Opium-televisie, dat geen lang leven beschoren was. “Dat is zo jammer, zo'n programma is dan voor een klein publiek en dan zegt men 'dat moet de VPRO maar voortaan doen'. Als een programma ergens over gaat, dan blijft het klein. Maar ik denk dat Opium-televisie had kunnen uitgroeien tot zoiets als De Plantage van Hanneke Groenteman.”

Daarvoor deed ze AVRO's Servicesalon, een 's middags uitgezonden, voornamelijk op vrouwen gericht magazine. “Dat was leuk om te doen, maar zo'n vrouwenprogramma kleeft aan je, dan denken ze dat je verder niets anders kunt. Dus ben ik na drie jaar bij de Servicesalon weggegaan”. In het afgelopen seizoen presenteerde De Groot de dagelijkse middaguitzending 'De week van...', waarin in vijf halve uren met een bekende Nederlander zijn of haar leven werd doorgenomen.

“Het kan ieder jaar afgelopen zijn”, zegt Tineke de Groot, die overigens nog twee jaar een contract met de AVRO heeft. Natuurlijk hoopt ze dat er een toekomst is voor een programma als De Tafel van Tineke. “Maar het is niet verstandig je ego helemaal van de televisie afhankelijk te maken. Aan de andere kant: hoe langer je televisie doet, hoe leuker”.

    • Raymond van den Boogaard