Discipline is de sleutel tot financieel succes

Hoe rijker hoe gieriger, hoe armer hoe plezieriger. Geldt die wetmatigheid voor iedereen? Absoluut niet, meent Jeroen Vetter van de Lifestyle Management Academy in Nijmegen. Veel mensen associëren geld volgens hem ten onrechte met negatieve gevoelens en gebeurtenissen. “Onbewust willen ze niet veel bezitten”, zegt hij. “Dat is een van de factoren die de weg naar financiële onafhankelijkheid verspert.”

Hoe rijkdom dan wèl bereikt wordt, leert het vierdaagse seminar van zijn organisatie Breakthrough to Financial Success, verzorgd door de meervoudig miljonair Bodo Schäfer. Rijkdom is volgens deze Duitser te bereiken via een route met vijf stations. De rijkaard in spe moet namelijk naast de noodzakelijke positieve houding tegenover geld zijn inkomsten verhogen, zijn vergaarde vermogen beschermen, zijn geld optimaal beleggen, en zijn toekomstige financiën zelf plannen.

Inkomsten verhogen wil natuurlijk vrijwel iedereen. Maar hoe? Volgens Vetter zijn de wegen legio. Een eerste stap is het creëren van een tweede inkomstenbron, een second leg. “Ook naast je werk in loondienst moet je zoeken naar andere betaalde activiteiten”, zegt hij. “Wat let je om samen met je partner iets te ondernemen? In Amerika is het heel normaal dat mensen twee of drie banen hebben. Mocht je werkgever failliet gaan of mocht je ontslagen worden, dan zijn je risico's gespreid.” De zoektocht naar nieuwe inkomsten strandt echter vaak, weet Vetter. “Mensen hebben ideeën genoeg, maar het schort ze aan initiatief en discipline. Klachten over gebrek aan contacten, tijd en geld zijn meestal excuses om niet te hoeven beginnen.” Om die reden raadt hij aan ideeën zo mogelijk gedrieën te ontwikkelen. Vetter: “In je eentje lukt het vaak niet, met z'n tweeën krijgt één van beiden de overhand, maar een driemanschap heeft meer ideeën plus een krachtige samenwerking.”

Ook effectiever werken binnen bestaande activiteiten is een veelal onderbenutte weg naar hogere inkomsten. Vetter: “Zowel mensen met een eigen zaak als in loondienst neigen ernaar zich te richten op no money bringing activities. Teveel tijd besteden ze achter hun computertje aan brochures en briefpapier. Intussen mijden ze money bringing activities, zoals erop uitgaan naar nieuwe klanten. Dat is niet slim. Begin eens na te gaan welke activiteiten in jouw functie direct geld opbrengen. Het overige werk moet je zoveel mogelijk uitbesteden of delegeren. De vrijkomende tijd kun je weer benutten voor nieuwe money bringing activities.”

Het via nieuwe en oude bronnen bijeengebrachte kapitaal behoeft bescherming om het uiteindelijke doel van financiële onafhankelijkheid te bereiken. Belangrijk hierbij is de beheersing van je uitgavenpatroon. Inkomsten en uitgaven hebben de neiging evenredig te stijgen, legt Vetter uit. “Een student met beurs en bijbaantje komt rond van zijn inkomen van duizend gulden. Verdient hij jaren later echter zesduizend gulden netto, dan besteedt hij ook dat hele bedrag, al is dat dan aan een hypotheek voor z'n huis van vijf ton en aan een duurdere lifestyle.” Zo'n houding getuigt niet van financiële intelligentie, vindt Vetter. Hij raadt aan inkomsten en uitgaven nauwkeurig te analyseren en te budgetteren en meer te sparen. “Binnen je verzekeringsportefeuille kun je door goed vergelijken vaak een hoop besparen”, tipt hij. “Werk daarnaast met principes. Spaar bijvoorbeeld standaard minimaal tien procent van je netto inkomen.”

Vermogen beschermen, houdt voor Vetter ook in: schulden afbouwen of vermijden. Eén weg daartoe is slim onderhandelen met banken of de belastingdienst. “Die zijn vaak heel blij als je zelf met een voorstel komt voor afbetaling of afkoop. Wij leren mensen hoe ze dat moeten aanpakken.” Daarnaast is het zaak agressieve reclames voor persoonlijke leningen te weerstaan. “Tegenwoordig kun je overal ter plekke financieringen afsluiten”, valt Vetter op. “Financiële instellingen raden zelfs aan geld te lenen om effecten te kopen.” Kijk daarmee uit, waarschuwt hij. “Stel dat de aandelenbeurs klapt. Wat dan? Realiseer je altijd dat een bank geld aan je wil verdienen. Dat doen ze door jouw geld voor vier à vijf procent in te huren en door datzelfde bedrag weer tegen tien tot twaalf procent uit te lenen.” Ook op het vlak van beleggen acht hij een gezond wantrouwen tegenover adviseurs op z'n plaats. “Ze raden vaak onnodig aan je aandelenportefeuille te switchen, want ze verdienen aan elke aan- en verkooptransactie.”

Uiteindelijk is de opbouw van een vermogen niet zo moeilijk, beklemtoont Vetter, mits je discipline hebt en het stapsgewijs aanpakt. Het financiële plan van de Lifestyle Management Academy kent zes treden: financiële protectie, financiële zekerheid, financiële vitaliteit, financiële onafhankelijkheid, financiële vrijheid, en tenslotte absolute financiële vrijheid. Vetter: “Veel mensen maken de fout direct absolute financiële vrijheid te willen.” Hij raadt aan een plan te maken voor de komende twintig jaar. “Als je berekent wat je maandelijks ècht nodig hebt en je hebt een goed financieel plan, dan wordt sparen en beleggen fun. Veel mensen realiseren zich niet dat zesduizend gulden per jaar, bij gemiddeld twaalf procent rendement, na twintig jaar een leuk vermogen oplevert van ongeveer een half miljoen gulden.” Maakt dat geld gelukkig? Het is een middel om je welbevinden te verhogen, vindt Vetter. “Je kunt het vermogen ook bestemmen voor je kinderen of een goed doel. Dat is vaak een krachtiger reden dan voor jezelf.”

    • Erica Verdegaal