Beslag op bezittingen van Fokker-filiaal

AMSTERDAM, 3 AUG. Military Aircraft Services (MAS), een onderneming die bemiddelt in onderhoud en verkoop van militaire vliegtuigen, heeft voor acht miljoen dollar (ongeveer veertien miljoen gulden) beslag laten leggen op bezittingen van Fokker Aircraft Services (FAS). MAS beschuldigt het in Woensdrecht gevestigde FAS van contractbreuk.

FAS, inmiddels eigendom van machinebouwer Stork, wil dat MAS de beslaglegging ongedaan maakt en heeft daartoe een kort geding aangespannen. De zaak dient maandagmiddag bij de rechtbank in Amsterdam.

De vete tussen MAS en FAS kent een lange voorgeschiedenis. Beide bedrijven tekenden in 1987 een exclusief samenwerkingsakkoord. Volgens deze overeenkomst zou MAS de voormalige Fokker-dochter helpen aan contracten voor onderhoud en revisie van vliegtuigen. De samenwerking hield stand tot 1989. In dat jaar verkocht de Koninklijke Luchtmacht een groot aantal NF-5 jachtbommenwerpers aan Venezuela. MAS zou regelen dat FAS de toestellen mocht reviseren. Maar in de praktijk kwam daar weinig van terecht. Uiteindelijk heeft FAS de opdracht na twee jaar toch gekregen.

FAS maakt deel uit van Fokker Aviation. Dit bedrijf werd halverwege juli overgenomen door Stork. FAS biedt werk aan 900 mensen en houdt zich ondermeer bezig met onderhoud, reparatie en revisie van de 1130 Fokker-toestellen die wereldwijd vliegen (ANP)