Acht homeruns Cuba in eindstrijd honkbal

ATLANTA, 3 AUG. Met acht homeruns, waarvan drie van derde honkman Omar Linares, hebben de honkballers van Cuba olympisch goud gewonnen. In de finale werd Japan gisteren verslagen met 13-9.

Japan kwam niet verder dan drie homeruns. Japan kwam in de laatste innings beter in zijn spel, maar het herstel kwam te laat. Toch heeft het land van zich doen spreken in Atlanta. Japan versloeg in de halve eindstrijd de VS met 11-2.

Cuba was de titelverdediger in Atlanta, na vier jaar geleden in de finale Taiwan te hebben verslagen. En de grote favoriet. “Toch was het niet gemakkelijk”, zei coach Jore Fuentes naderhand. “Alle tegenstanders hier hadden een hoog niveau. Vooral Japan en de Verenigde Staten wil ik complimenteren. Deze landen hebben ons zeer veel tegenstand geboden.”

De Cubaanse zege werd spontaan toegejuicht door de Amerikaanse toeschouwers, met zo'n 44.000 man aanwezig in heet Fulton County Stadium.

De verwachting is dat Cuba over vier jaar nog meer tegenstand krijgt. Beide coaches spraken naderhand de verwachting uit dat in 2000 bij de Spelen in Sydney de Amerikanen bij het honkbal, net als bij het basketbal, een Dream Team sturen.

Nu nog is het zo dat de Major League, 's wereld sterkste honkbalcompetitie, medewerking aan de olympische beweging weigert. Het team van de Verenigde Staten bestond uit collegespelers, studenten met voldoende tijd om te sporten. “Onder druk van de commercie zal dit veranderen”, vermoedde Fuentes. (ANP)