Wollenstoffenfabriek AaBe failliet

AaBe Holland BV, een van de laatste wollenstoffenfabrieken in Nederland, staat aan de rand van de afgrond. Het bedrijf, waar 135 mensen werken, heeft gisteren het faillissement aangevraagd.

Het faillissement zal inhouden dat alle 135 medewerkers, die nu nog met vakantie zijn, onmiddellijk op straat komen te staan. Op dit moment wordt er achter de schermen nog druk onderhandeld om een deel van het bedrijf te redden. Over eventuele toekomstige partners doet het bedrijf geen mededelingen.

AaBe, vroeger beroemd door zijn wollen dekens, verkeert al geruime tijd in grote moeilijkheden. De 180 jaar oude onderneming heeft sterk te lijden onder de malaise in de vliegtuigindustrie, de sector waaruit AaBe zo'n 65 procent van zijn omzet haalt. Het bedrijf, voor 80 procent eigendom van ABN Amro en Driessen (cateringvoorzieningen voor vliegtuigen), richtte zich de afgelopen jaren voornamelijk op de produktie van onder meer brandbestendige vliegtuigbekleding. Mede als gevolg van tegenvallende orders uit de vliegtuigbranche werd het boekjaar 1995 afgesloten met een verlies van 2,5 miljoen gulden.

Om de wollenstoffenfabriek van de dreigende ondergang te helpen redden, leverde het voltallige personeel van AaBe in maart van dit jaar 10 procent in van het loon.

Volgens districtsbestuurder H. van Winkel van de industriebond FNV betekent de faillissementsaanvraag het definitieve einde voor de fabriek. Hij zegt niets te verwachten van onderhandelingen met eventuele nieuwe partners. “Er gaat unieke werkgelegenheid verloren”, aldus Van Winkel. AaBe was in het recente verleden al vaker het toneel van een crisis. Steeds opnieuw werd het bedrijf echter op het nippertje gered.