Volleybalsters verslaan Z-Korea

ATLANTA, 2 AUG. De Nederlandse volleybalsters hebben gisteren met 3-0 (15-9, 15-9 en 15-13) gewonnen van Zuid-Korea in de strijd om de vijfde plaats. Het team bewees met die overwinning dat het een mooie toekomst voor zich heeft. Zuid-Korea was nog niet zo lang geleden een onoverkomelijk struikelblok voor de selectie van bondscoach Bert Goedkoop. Gisteren werd de tegenstander haast achteloos opzij geschoven.

De ploeg voelde na alle maanden van hard werken, na drie kwalificatietoernooien en een slopende olympische wedstrijdenreeks de vermoeidheid wel, maar lachte die weg. Nederland overweldigde de Zuid-Koreaansen met modern volleybal, snel, sterk en gevarieerd.

“Als je moe bent, moet je plezier maken om overeind te blijven”, zei coach Goedkoop na afloop. “Dat deden ze. Daarom worden we vijfde en daar zijn we heel trots op.”

Nederland verloor dinsdagavond in de kwartfinale van Rusland en moest woensdagmorgen (veertien uur later) alweer tegen Duitsland spelen. “Toch had ik maar een paar woorden nodig”, zei Goedkoop. “Wil je later terugdenken aan Atlanta als achtste? Of als vijfde? Vijfde is uniek. Dan hoor je bij de beste 50 volleybalsters van de wereld.”

Zuid-Korea zou de laatste interlandwedstrijd van Henriëtte Weersing zijn. Dat liet de 30-jarige aanvalster althans doorschemeren. Maar Goedkoop vindt dat een sporter niet moet stoppen als het nog geen tijd is en als er nog geen beteren zijn. “Ik heb hele andere dingen met haar afgesproken. Je moet niet stoppen met internationaal volleybal, maar een periode niet meedoen”, hield Goedkoop haar voor. “Speelsters als Weersing, maar ook Boersma, kunnen best eens een zomer overslaan. Henriëtte heeft nu een erg plezierige tijd gehad. Bij haar club Modena is het altijd moeten, moeten, moeten. In Italië ligt ontzettend veel last op haar schouders. Hier niet. Hier geniet ze mee.”

Weersing ramde drie sets lang de meeste rallypunten bijeen en kreeg voor de side-out belangrijke steun van Erna Brinkman, Cintha Boersma, Irena Machovcak en Ingrid Visser.

Goedkoop hield Elles Leferink, Europees volleybalster van het jaar in 1995, aan de kant, op enkele sprongservices na. Dat was niet verwacht. “Ik ging ervan uit dat Weersing na twee sets leeg zou zijn, maar dat ze die Koreaansen dan al wel serieus had beschadigd. Dan had Elles het af mogen maken. Maar Weersing duwde door.”

Weersing, die al eens eerder te vroeg afscheid nam, gaat in elk geval niet mee naar het Grand-Prixtoernooi dat al over drie weken begint in Azië. Leferink krijgt daar, evenals de andere 'jonkies', de gelegenheid twaalf topduels af te werken.

Al weer een voorbereiding op weg naar de Olympische Spelen van 2000 in Sydney? “Ja. Mensen met talent zo snel mogelijk laten aansluiten”, zei Goedkoop.