Vlaggendrager Irak vraagt asiel aan in VS

ATLANTA, 2 AUG. De Iraakse gewichtheffer Raed Ahmed, die tijdens de opening van de Olympische Spelen de vlag droeg voor zijn land, heeft politiek asiel aangevraagd in de Verenigde Staten. De gewichtheffer vluchtte woensdag uit het Iraakse verblijf in het Olympische dorp in Atlanta.

“Hij rende, zweette en was erg bang en nerveus”, aldus Omar Mohammed, een in de Verenigde Staten wonend lid van een Iraakse oppositiegroep die behulpzaam was bij de vlucht.

De gewichtheffer ontvluchtte pas het Olympische dorp nadat hij zeker wist dat zijn vrouw in Irak in veiligheid verkeerde. Het oppositionele Iraakse Nationale Congres in Londen zorgde er daarom voor dat zijn echtgenote vanuit haar woonplaats Basra werd overgebracht naar het grotendeels door Koerden bewoonde en het de facto onafhankelijke Noord-Irak.

Inmiddels heeft de gewichtheffer in een vraaggesprek met de Amerikaanse krant The New York Times zijn stap toegelicht. “Ik houd van mijn land, ik heb het alleen niet op het regime”, aldus Raed Ahmed. Volgens de atleet vertelden Iraakse functionarissen alle leden van de Olympische ploeg om bij de openingsceremonie de Amerikaanse president, Clinton, niet in het gezicht te kijken omdat hij en zijn voorganger, George Bush, “Irak willen vernietigen”. “Niemand keek hem aan”, aldus Ahmed, “maar ik draaide mijn hoofd om en keek hem aan en ik kon mijn ogen niet geloven. Hij stond daar en klapte voor ons. Ik weet zeker dat Saddam Hussein (de Iraakse leider, red.) niet zou klappen voor de VS als de Spelen in Irak waren.” (AP)