Vierde plaats voor beide tennisdubbels

ROTTERDAM, 2 AUG. Nederland heeft geen prijzen gewonnen bij het olympisch tennistoernooi. De laatste hoop op medailles, de dubbelspelen bij de mannen en de vrouwen, ging gisteren niet in vervulling. Manon Bollegraf en Brenda Schultz verloren de strijd om brons van de Spaansen Arantxa Sanchez-Vicario en Conchita Martinez (6-1 en 6-3).

Paul Haarhuis en Jacco Eltingh verloren van de Duitsers Marc Goellner en David Prinosil (6-2 en 7-5).

De voormalige wereldkampioenen Haarhuis en Eltingh maakten veel fouten, vooral in de eerste set. In de tweede set herstelden zij zich, maar onvoldoende om de wedstrijd te winnen. De marathonpartij van woensdag in de halve finales tegen de Australiërs Woodforde en Woodbridge had duidelijk zijn weerslag op het presteren van het duo. Eltingh en Haarhuis dongen niets af op de overwinning van de Duitsers. “Ze waren gewoon beter. Ze hebben dik verdiend gewonnen. Hun service was beter”, gaf het tweetal toe. “Bovendien retourneerden wij niet goed.”

Bollegraf en Schultz begonnen hun partij in een regenbui. Na een paar slagenwisselingen werd de wedstrijd onderbroken. Bij de hervatting betrad negenvoudig gouden-medaillewinnaar Carl Lewis het stadion. 'King Carl' werd de grote inspirator voor Sanchez. Schultz: “Zij kreeg een geweldige kick van Lewis. Arantxa ging als een duivel spelen. Alles lukte: alle scherpe ballen kwamen precies binnen de lijnen. In een mum van tijd stond het 6-1.”

Bollegraf was niet geïnspireerd geraakt door Lewis. “Dat is me nog nooit met een toeschouwer overkomen en ik heb er heel wat zien zitten in mijn leven. Ach, waarom wonnen wij niet? Omdat zij allebei beter speelden dan wij.” In de tweede set probeerden de dames de wedstrijd om te draaien. Ze pakten in de eerste game de opslag van Martinez, waarna Schultz voor 2-0 ging serveren. “Ik verlies niet veel servicebeurten maar dit keer wel. Er was niets aan te doen. De medaille moet ik nu maar in Sydney gaan halen. Over vier jaar.”

De finale bij het herenenkelspel gaat tussen de Spanjaard Sergi Bruguera en de als eerste geplaatste Amerikaan Andre Agassi. Bruguera won met 7-6 (11-9) en 6-2 van de Braziliaan Fernando Meligeni. De Amerikaanse nummer één van de plaatsingslijst won in de halve eindstrijd met 7-6 en 6-3 van Leander Paes uit India. Bij de vrouwen spelen Sanchez en de Amerikaanse Lindsay Davenport om het goud.