Theaterfestival met toneelteksten van Berlage

AMSTERDAM, 2 AUG. Tijdens de tiende editie van het Theaterfestival, dat op 29 augustus door oud-minister van cultuur Hedy d'Ancona wordt geopend, zullen teksten worden voorgelezen uit pas ontdekte toneelstukken van de architect H.P. Berlage. Het festival wordt in Amsterdam en Brussel gehouden. In Brussel duurt het festival tot en met 7 september, in Amsterdam duurt het twee dagen langer.

Tijdens het festival worden tien voorstellingen vertoond, die het afgelopen seizoen in Nederland en Vlaanderen te zien waren. Een van deze voorstellingen wint op 8 september de Grote Theater Prijs (50.000 gulden). Naast de voorstellingen zijn er lezingen, colleges, discussies, videovertoningen en een congres over de dramadocent. Architecten zullen fragmenten voorlezen uit toneelstukken van de architect H.P. Berlage. Het was tot voor kort onbekend dat Berlage toneelstukken schreef. De teksten waren geschreven voor opvoering in huiselijke kring en werden onlangs ontdekt in de archieven van het Nederlandse Architectuur Instituut in Rotterdam.

Een jury van theatercritici koos de voorstellingen, die meedingen naar de prijs. Het zijn Caligula en Maat voor Maat van Het Zuidelijk Toneel, Barnes' Beurtzang van Toneelgroep Amsterdam/Blauwe Maandag Compagnie, Uit liefde voor Marie Salat van Theater Malpertus, Heatbrea House van Tg Stan, De Wijze van Zaal 7 van Laagland/NF, De Bezetenen van De Rovers.

Een erejury beslist wie de prijs krijgt. De leden hiervan zijnkunstredactiechefs van drie kranten: Mark Moorman van Het Parool, Joyce Roodnat van NRC Handelsblad en Michaël Zeeman van de Volkskrant. Ook is er een prijs voor Nederlandstalige toneelschrijvers, ter waarde van 20.000 gulden.