Stijging tot 4,2 procent; Snelste groei economie VS in twee jaar

NEW YORK, 2 AUG. De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar hard gegroeid. Het bruto nationaal produkt steeg met 4,2 procent op jaarbasis, de grootste stijging in twee jaar tijd.

De groei lag iets boven de meest optimistische schattingen van economen en analisten. Niettemin lijkt in juli alweer sprake van een verslapping. De index van inkoopmanagers (National Association of Purchasing Managers) zakte afgelopen maand onverwacht terug, van 54,3 tot 50,2.

De financiële markten reageerden opgelucht. Dat de economie in dit tempo kan groeien zonder een noemenswaardige stijging van de inflatie te veroorzaken is geruststellend voor beleggers. Het vermindert de noodzaak voor de Federal Reserve Bank, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, om de rente drastisch te verhogen. De aandelen stegen gisteren dan ook, evenals de koers van de 30-jarige obligatie. Niettemin is de verwachting bij velen nog steeds dat de 'Fed' de rente deze en volgende maand in totaal met 0,5 procentpunt verhoogt.

In het tweede kwartaal heeft de consument in de VS diep in de buidel getast; de bestedingen stegen met 3,7 procent. Consumentenbestedingen maken tweederde van de economie uit. Ook bedrijven schroefden hun produktie op nadat ze in het eerste kwartaal hadden ingeteerd op voorraden van het vorig jaar. Het bruto binnenlands produkt, de som van alle goederen en diensten van Amerikaanse bodem, groeide in het eerste kwartaal van dit jaar met slechts 2 procent op jaarbasis. Dat was deels te wijten aan bar winterweer en verder onder meer aan een staking bij General Motors.

“Het bbp was iets groter dan verwacht”, zegt Robert Mellman, econoom bij J.P. Morgan. “De componenten zijn echter ongeveer volgens verwachting.” De groei van de reële vraag bedroeg 3,5 procent en er was geen noemenswaardige voorraadvorming.

Mellman constateert dat de inkoopindex iets lager is dan verwacht, maar ook dat het aantal werkzoekenden dat zich deze inschreef bij de arbeidsbureaus sterk daalde. Hij verwacht dan ook dat vandaag een behoorlijke banengroei zal worden bekendgemaakt, en mogelijk een daling van de werkloosheid (nu 5,3 procent van de beroepsbevolking).

Volgens economen reageerden de markten gisteren vooral op gebrek aan inflatierisico's. In de industriële sector blijkt op dit moment voldoende capaciteit te zijn zodat prijsdruk daar wegblijft. Ook grondstoffenprijzen, die tot een jaar geleden nog flink konden schommelen, zijn vrij stabiel. De vraag is nu echter telkens of de arbeidsmarkt niet te veel onder druk komt te staan. De consensus onder economen is dat er in de afgelopen maand ongeveer 190.000 banen zijn bijgekomen.

    • Lucas Ligtenberg