Sportzender snel op kabel na akkoord

ROTTERDAM, 2 AUG. De vereniging van kabelmaatschappijen, de Vecai, verwacht binnen enkele dagen een akkoord te sluiten met Sport 7 over de doorgifte van deze nieuwe sportzender die op 18 augustus met uitzenden begint.

In mei werden gesprekken tussen de Vecai en Sport 7 nog afgebroken wegens onoverbrugbare verschillen van mening. De onderhandelingen zijn echter sinds vorige week weer hervat. Volgens directeur H. Donkersloot van de Vecai verlopen de gesprekken “constructief”.

Als beide partijen tot een akkoord komen, denkt Donkersloot dat een groot deel van de Nederlandse televisiekijkers de nieuwe zender, die in februari de uitzendrechten voor veel voetbalwedstrijden bemachtigde, op de buis zullen krijgen. “Laten we het daar maar op houden”, aldus Donkersloot. Hij verwacht “binnen enkele dagen” een positieve uitkomst.

Ook Sport 7 is optimistisch. Eerder dit jaar liepen de gesprekken spaak doordat Sport 7 vasthield aan de eis dat voor elke kabelabonnee 2,37 gulden zou worden betaald. Een gratis proefperiode was wel mogelijk, maar dan moesten de kosten daarvoor later met terugwerkende kracht door de betalende abonnees worden opgebracht. Sommige kabelexploitanten hebben nog twee jaar nodig voordat ze technisch in staat zijn een pluspakket met zenders als Sport 7 aan te bieden achter een decoder waarvoor extra moet worden betaald.

Daarnaast eiste Sport 7 dat 85 procent van de abonnees van een kabelbedrijf ook daadwerkelijk de zender afnemen. Als slechts de helft belangstelling zou hebben, zou de rekening voor de kijker twee keer zo hoog worden om toch aan het totaal gevraagde bedrag te kunnen komen. Die eisen waren voor de Vecai onaanvaardbaar.

Intussen sloot Sport 7 wel overeenkomsten met een aantal individuele kabelmaatschappijen. Casema (met 1,2 miljoen aansluitingen in onder meer Utrecht en Den Haag) gaat in een proefperiode een enquête houden naar de belangstelling onder kijkers als er betaald moet worden. De kabelmaatschappij Nuon/Telekabel sloot een contract over de opname van Sport 7 in een pluspakket. Belangrijker was echter het akkoord met de noordelijke kabelmaatschappij Castel dat geen financiële banden met Sport 7 heeft. Nuon is aandeelhouder van het sportkanaal, net als KPN, de moedermaatschappij van Casema.

Donkersloot zegt dat de Vecai weer is gaan praten, omdat andere individuele kabelmaatschappijen afzonderlijke onderhandelingen voerden en er achter kwamen dat er een “grote mate van gelijkheid” in hun posities bestond. Als de Vecai met Sport 7 tot een modelcontract voor doorgifte komt, denkt Donkersloot dat de meeste leden daar gebruik van zullen maken.

Hij erkent wel dat een groot aantal gemeenten doorgifte nog kunnen weigeren. Ook in het Casema-gebied hebben tal van gemeenten laten weten Sport 7 niet op de kabel te willen hebben.