Somalische krijgsheer Farah Aideed overleden

NAIROBI, 2 AUG. De Somalische krijgsheer Mohamed Farah Aideed is gistermiddag overleden als gevolg van schotwonden. Hulpverleners en medewerkers van de Verenigde Naties zeiden vanochtend dat Aideeds dood nieuwe kansen schept voor vrede in Somalië. De krijgsheer is vanmorgen in Zuid-Mogadishu begraven.

Aideed zou vorige week bij gevechten in de wijk Medina in Mogadishu ernstig gewond zijn geraakt. Tijdens een operatie gisteren kreeg hij een hartaanval. Volgens Aideeds woordvoerder in Washington werd hij echter gewond bij een moordaanslag, afgelopen weekeinde. “Het ging om een samenzwering van een bepaalde groep, die op hem heeft geschoten. Deze groep maakte onderdeel uit van een internationale samenzwering”, aldus de woordvoerder.

Aideed bestreed met succes in 1993 een Amerikaanse interventiemacht. Zijn troepen haalden twee Amerikaanse helikopters neer en doodden achttien Amerikaanse soldaten. Nooit eerder sinds de oorlog in Vietnam waren de Amerikanen zulke gevoelige nederlagen toegebracht. Zijn aanhangers noemden hem 'president van Somalië' maar zijn tegenstanders bleven hem na de aftocht van de Amerikaanse interventiemacht te vuur en te zwaard bestrijden. De eerste reactie op Aideeds dood zijn positief.