NS wil vijftig Wizzl-winkels

De Wizzl-winkels op de kleinere NS-stations zijn een succes. Dit blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Spoorwegen naar aanleiding van een proef met deze 'gemakswinkels'. Het succes is voor de NS reden het aantal zaken tot het jaar 2000 met 50 uit te breiden.

In september vorig jaar opende de eerste winkel op station Vlaardingen-Oost. Kort daarna openden nog vijf Wizzl-zaken, alle op kleine stations waar het loket wegens bezuinigingen werd gesloten. Lokettisten waar geen werk meer voor is, bemannen de winkels. Naast een beperkt assortiment verse levensmiddelen verkopen de winkels boeken en cadeau-artikelen, is er een stomerij en een schoenen- en fotoservice. Ook is het mogelijk 's morgens een boodschappenlijstje in te leveren en de spullen 's avonds op te halen.

De Wizzl is rendabel op stations met minimaal ongeveer 3000 in- en uitstappers per dag. Daardoor komen de allerkleinste stationnetjes er niet voor in aanmerking. Uit het onderzoek blijkt overigens dat 14 procent van de klanten speciaal naar het station komt om iets in de Wizzl te kopen.