Museum tijdelijk gesloten

AMSTERDAM, 2 AUG. Het Allard Pierson Museum is tot 30 november gesloten. Het archeologisch museum van de Universiteit van Amsterdam (UvA) sluit in verband met de installatie van klimaatbeheersingsapparatuur. Dat heeft de conservator van het museum R. van Beek deze week bekend gemaakt.

De UvA financiert de kosten voor de ingreep, die bijna twee miljoen gulden bedragen. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen betaalt honderdduizend gulden voor de klimaatapparatuur in de depots.

“Tot nu toe was het in de zomer erg warm in het museum, en in de winter koud en droog,” zegt Van Beek. “Vooral voorwerpen van brons, stro, stof, hout of kalk hebben te lijden onder sterke temperatuurwisselingen of een verkeerde luchtvochtigheid. Steen kan er wel goed tegen. Brons wordt bijvoorbeeld 'ziek' als het vochtig is.”

Van Beek laat een Romeinse speld van brons zien, waarop lichtgroene plekjes zitten. “Dat zijn kristallen. Op den duur kunnen die plekjes eraf brokkelen en daarna kan de hele speld uit elkaar vallen.”

Veel bronzen voorwerpen in het museum zijn aangetast en moeten worden behandeld met speciale chemicaliën. Dat gaat goed: er zitten geen groene plekjes meer op de behandelde bronzen schaaltjes en beeldjes op de tafel van de restaurateur.

Materiaal dat door vocht of warmte is gaan schimmelen of verkleuren, is ook goed te behandelen. “Het is alleen veel werk,” zegt Van Beek. “Het klimaatbeheersingssysteem kan voorkomen dat die aanpak nodig is.”

In de depots hangt al een aantal vochtigheidsmeters en thermostaten. In de rest van het museum worden die in de komende maanden geïnstalleerd. In de tentoonstellingsruimten komen filters, die de vuile lucht van buiten schoonmaken.

Het was beter geweest als het klimaatbeheersingssysteem meteen geïnstalleerd was toen in 1976 het museum werd ingericht, maar destijds was er nog weinig bekend over de gevolgen van het klimaat op de voorwerpen. Nu bestaat die kennis wel. Meer dan vijf jaar geleden heeft het museum bij de universiteit al een aanvraag ingediend voor de apparatuur, maar de financiering liet op zich wachten.

De verbouwing is ingrijpend, maar de bezoeker zal weinig verschil opmerken.

“Het hele plafond moet eruit om er buizen in te leggen,” zegt Van Beek. “Een enorm karwei, maar er is daarna niets van te zien. Dat is wel jammer. Als de bezoekers weer komen zal alleen de temperatuur wat prettiger zijn.”