Leiden herdenkt Jan van Goyen

LEIDEN, 2 AUG. Op een overzichtstentoonstelling van Jan van Goyen (1596-1656) in De Lakenhal in Leiden, zijn van 12 oktober tot en met 12januari ruim vijftig schilderijen en dertig schetsen en tekeningen te zien. Zij moeten een beeld geven van Van Goyen als vernieuwer van de landschapsschilderkunst in de Gouden Eeuw.

Aanleiding is de vierhonderdste geboortedag van de kunstenaar. Van Goyen geldt als de belangrijkste en invloedrijkste landschapsschilder van de 17de eeuw. Hij introduceerde in de schilderkunst bepaalde types landschappen met specifieke weersomstandigheden, zoals wijdse riviermondingen, kolkende wateren met bliksem, en panorama's vol licht en lucht.

Hoogtepunten op de expositie zijn onder meer Riviergezicht (1643), Gezicht op Arnhem (1646), Gezicht op Rhenen (1636) en Gezicht op Antwerpen (1648). Tijdgenoten als Albert Cuyp, Salomon Ruysdael en Jacob Ruisdael volgden hem daarin na. (ANP)