Lang haar (3)

Waarom zouden mannen met lang haar minder gezag uitstralen, zoals M. van den Doel beweert? (31 juli)

Als er een relatie gelegd wordt tussen gezagsuitstraling en haarlengte, lijkt het me logisch om het hele uiterlijk van de soldaat daarbij te betrekken. Niet alleen lichaamslengte, schouderbreedte en vorm van de kaken zouden beoordeeld kunnen worden op de mate van uitstraling, maar vooral ook zaken als huidskleur, geslacht en seksuele geaardheid.

De argumenten van Van den Doel zijn meer gebaseerd op persoonlijke smaak en een eigen beeld over hoe een èchte militair eruit zou moeten zien dan op rationele gronden. Het dragen van een horloge, bril of contactlenzen geeft veel meer problemen dan het dragen van oorbellen of andere ornamenten. De kans dat een oorbel leidt tot lichamelijk letsel is slechts een fractie van die van het drinken van alcohol of het roken van een sigaret.

De keren dat het leger in het verleden in diskrediet gebracht werd is dit niet veroorzaakt door langharigen, maar door een houding die van oudsher als mannelijk en bij de cultuur van het leger behorend wordt beschouwd, namelijk lichamelijk geweld en intimidatie, alcoholgebruik, malafide praktijken, seksuele misstanden en prostitueebezoek.

    • Jeffrey J. ter Meulen