Johnson in toptijd naar tweede goud

ATLANTA, 2 AUG. De Amerikaanse atleet Michael Johnson heeft vannacht de 200 meter hardlopen gewonnen in 19,32 seconde, een wereldrecord. Daarmee was hij liefst 0,34 seconde sneller dan het bestaande record dat de Texaan in juni van dit jaar vestigde.

Johnson liep op goudgekleurde spikes voor de tweede maal tijdens de Olympische Spelen naar een gouden medaille. Eerder won hij de 400 meter. Johnson is de eerste man die op dezelfde Spelen beide afstanden op zijn naam brengt.

De Nederlandse hockeyvrouwen behaalden vannacht een bronzen medaille door in de troostfinale de ploeg van Groot-Brittannië te verslaan. In de reguliere speeltijd hadden beide teams niet gescoord, waardoor vijf strafballen de beslissing moesten brengen. De Nederlandsen toonden zich daarin het meest doeltreffend. Ze misten één keer. Doelvrouwe Jacqueline Toxopeus keerde daarentegen tweemaal een strafbal van de Britse hockeysters. De titel was voor Australië, dat Zuid-Korea met 3-1 versloeg.

De Nederlandse vertegenwoordiging heeft in Atlanta nu vijftien medailles behaald en is verzekerd van op z'n minst zestien medailles, omdat de mannenhockeyers vannacht in de finale staan. Daarmee wordt het aantal van vier jaar geleden in Barcelona, waar vijftien medailles werden behaald, overtroffen. Tegelijk met de hockeyers spelen de volleyballers in de halve finale tegen Rusland. Beide duels worden om 01.30 uur door de NOS direct uitgezonden.

De tennissers Jacco Eltingh en Paul Haarhuis waren gisteren, evenals het vrouwendubbel Brenda Schultz en Manon Bollegraf, kansloos in de strijd om het brons. De mannen verloren van het Duitse koppel Göllner/Prinosil: 6-2 en 7-5. Schultz en Bollegraf legden het af tegen de Spaanse combinatie Arantxa Sanchez-Vicario/Conchita Martinez: 6-1 en 6-3.

Atlete Sharon Jaklofsky plaatste zich als derde voor de finale van het verspringen. Jaklofsky haalde 6,75 meter, goed voor een Nederlands record. Marko Koers bereikte de finale van de 1.500 meter, die morgen wordt gehouden.

De paardenequipe (Tops, Lansink, Romp en Hendrix) stelde in de landenwedstrijd springen teleur. De olympische titelverdediger eindigde als zevende.