Jeltsin is 'kolossaal vermoeid'

MOSKOU, 2 AUG. De Russische president Jeltsin lijdt aan een “kolossale vermoeidheid”. Volgens adviseur Georgy Satarov, die dit zegt in een interview met een dagblad, moet Jeltsin tenminste twee maanden rust houden. Jeltsin wordt op 9 augustus formeel beëdigd als president van Rusland.

Satarov merkt in het interview met het hervormingsgezinde dagblad Segodnya op dat Jeltsin regelmatig vergadert en ook wetten ondertekent, maar dat Jeltsin in een aanzienlijk slechtere conditie is dan in de lente, toen hij campagne moest voeren voor de presidentsverkiezingen. “Hij heeft rust nodig”, aldus Satarov. “Hij moet zijn krachten herwinnen. Hij is uiteindelijk een oude man. Daar kun je niets aan doen.” Volgens Satarov is Jeltsin daarentegen psychologisch en intellectueel in “een uitstekende conditie”. “Ik heb hem lang niet in zo'n uitmuntende intellectuele conditie gezien”, aldus Satarov.

Vorige week kondigde Jeltsins stafchef, Anatoli Tsjoebais, aan dat de Russische president een “heuse vakantie” nodig had om zijn krachten te herwinnen. Tsjoebais suggereerde dat Jeltsin na zijn inwijding volgende week, Moskou voor langere tijd zou verlaten.

Vorige maand werd een ontmoeting van Jeltsin met vice-president Al Gore van de Verenigde Staten een dag uitgesteld wegens vermoeidheid van de Russische president. Journalisten die met Gore meereisden merkten toen op dat Jeltsin er erg bleek uitzag en zich met grote moeite voortbewoog. Gore zelf omzeilde vragen over de gezondheid van Jeltsin. Hij vond dat deze er “goed uitzag en vrolijk was”. (AP, AFP)