“I am VERY Dutch.”

Dat laat de Amerikaanse zwemster Amy Van Dyken via het olympische e-mailsysteem weten. Haar opa maakte de oversteek naar de VS. Hij woonde in Amsterdam, schrijft Van Dyken. Ze is de eerste vrouwelijke sporter in de VS die op één olympiade vier keer goud won. Het lachebekje van het Amerikaanse zwemteam is een beetje ondeugend.

Nadat ze vorige week op de 50 meter vrije slag haar vierde gouden medaille had gewonnen, zei Van Dyken dat ze vlak voor de wedstrijd tegenover wereldrecordhoudster Jingyi Le zat. “We keken elkaar in de ogen en toen wilde ik mijn tong uitsteken.” Opvallend was haar veroordeling van de Amerikaanse media die zonder bewijzen de zwemprestaties van Michelle Smith aan doping toeschreven. “Ze gaan te ver.”

Aan de Spelen doen veel sporters mee met Nederlandse namen. Van Dyken is daarvan de meest succesvolle. Voor Australië kwam Karin van Wirdum uit. En wat te denken van de vrije-slagspecialist John Piersma. Zijn voorouders emigreerden naar Amerika.

Jean-Pierre van Zijl is één van de sporters in de Zuidafrikaanse ploeg met Nederlands bloed. Tara VanDerveer is coach van het vrouwenbasketbalteam van de VS. Dave DeGraaf speelt in de Amerikaanse handbalploeg. Zijn wieg staat in Lansing, Michigan, de staat waar veel Nederlandse emigranten wonen. Vraag in Atlanta een willekeurige agent de weg en hij blijkt uit Holland, Michigan, te komen.

Voor Australië kwam wielrenner Patrick Jonker in actie. Hij werd geboren in Amsterdam, verhuisde als kind naar Australië en keerde als 18-jarige weer terug. Jonker koos uiteindelijk toch voor Australië. Daar had hij niet de selectieproblemen die hij in Nederland zou hebben gehad.

Amy Van Dyken komt binnenkort terug naar Nederland. Naar Amsterdam om precies te zijn, als tussenstop op haar huwelijksreis door Europa.

    • Ward op den Brouw