Geldtransporten in België hervat

BRUSSEL, 2 AUG. De geldtransporten zijn vandaag in België na een stop van twee dagen hervat, maar de nachttransporten blijven opgeschort tot 1 oktober. In de tussentijd wordt onderzocht of transportfirma's over voldoende veiligheidsmaatregelen beschikken om nachttransporten voort te zetten. Geldlopers zullen ook betere communicatiemiddelen krijgen en de routes die ze volgen worden in de gaten gehouden door de politie, bijvoorbeeld vanuit de lucht.

Dat heeft het Belgische ministerie van binnenlandse zaken gisteren bekend gemaakt na twee dagen overleg met transporteurs, politie en vakbonden. De maatregelen moeten de veiligheid van de geldtransporten verhogen. Ze komen er nadat eerder deze week een geldloper bij een overval werd vermoord. Daarop schortte het ministerie alle geldtransporten op. Het was de vijfde overval op een geldtransport, sinds een wekenlange stakingsactie van de geldkoeriers in maart.

De Belgische politie en rijkswacht gaan nu de ongeveer 14.000 banken en warenhuizen controleren of ze voldoende veiligheidsgaranties bieden aan de geldtransporteurs. Voldoen ze niet, dan riskeren ze een boete. Ook zal onderzocht worden hoe het risico op overvallen bij het overladen kan worden verkleind. Transporten zullen voortaan zo veel mogelijk plaatshebben met een volgwagen. Binnenlandse Zaken zal er op toezien of de maatregelen worden nageleefd.

De vakbonden reageren vrij positief op de gisteren aangekondigde maatregelen. De geldtransportbedrijven zijn minder tevreden. De firma Securitas betreurt dat de nachttransporten zijn afgeschaft en vreest organisatorische problemen. Securitas, die de afgelopen week twee keer werd overvallen, had gisteren zelf al aangekondigd de nachttransporten te halveren. Ook maakte het bedrijf bekend dat het loonverlies wordt gecompenseerd van werkgevers die door het opschorten van de geldtransporten technisch werkloos waren. Securitas zal zaterdag niet uitrijden als de geldloper die eerder deze week werd vermoord, wordt begraven.

De Belgische rijkswacht is ontevreden over het extra werk dat de maatregelen met zich meebrengen. De vakbond van de rijkswacht had al laten weten er niets voor te voelen geldtransporten van privébedrijven te gaan begeleiden en agenten “als schietschijf” te laten dienen. De rijkswacht vindt het onterecht dat de belastingbetaler moet opdraaien voor extra kosten veroorzaakt door privé-firma's.