Een gat van negen jaar

Marcia Muller: Mensensmokkel (Wolf in the Shadows). Vert. Marianne Verhaart. Uitg. Atlas, 334 blz. ƒ 34,90.

Je bent een privé-detective of je bent het niet. Als Sharon McCone, in dienst bij het advocatencollectief All Souls in San Fransisco, ontdekt dat haar minnaar Hy Ripinsky een geheim voor haar heeft, een gat van negen jaar waarover het gonst van de geruchten, legt ze een omvangrijk dossier over hem aan. Dan verdwijnt Ripinsky.

Alsof dat nog niet genoeg is, krijgt McCone bij All Souls een andere baan aangeboden. Wat een promotie lijkt is in de ogen van McCone een coup om haar op een zijspoor te rangeren. De privé-detective voelt daar niets niets voor. McCone is ambitieus en doortastend, ze laat zich door niemand de wet voorschrijven. Het is de verdienste van Marcia Muller dat McCone geen een-dimensionale, rationele rouwdouwer is. Ze is ook maar een mens, ze houdt van Hy Ripinsky en ze moet en zal hem vinden. Sharon McCone laat All Souls voor wat het is en via een dubieuze beveiligingsfirma, waarvan noch het personeel, noch de gebruikte methoden zuiver op de graat zijn ontdekt McCone dat haar minnaar betrokken is bij een ontvoeringszaak.

Het spoor voert naar de grens met Mexico waar 's nachts een schimmige mensenhandel bedreven wordt en waar de grenspolitie, La Migra, jaagt op alles wat beweegt: mannen, vrouwen en kinderen op zoek naar een beter bestaan. In een spannende finale ruilt McCone noodgedwongen haar comfortabele positie van blank Amerikaans staatsburger voor die van hen, die niets meer te verliezen hebben.

Mensensmokkel is helder, overtuigend en levendig geschreven. De plot zit goed in elkaar, al onderschat Muller haar lezers als ze zelfs de kleinste sprong in de tijd uitvoerig toelicht. De dialogen en gedachten zijn mooi naturel en Sharon McCone is ook in staat zichzelf te relativeren, wat het boek deluchtigheid geeft die je van het genre verwacht.

    • Ilse van der Velden